Великотърновският университет пред фалит

Великотърновският университет пред фалит

„Великотърновският университет е изправен пред финансов колапс. Финансирането на висшето училище ще стигне за неговата издръжка до месец октомври, а след това има реален риск университетът да затвори врати”,  заяви днес ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Бонджолов.

Общата финансова рамка на бюджета възлиза годишно на около 17 млн. лв., като 9 млн. от тях са държавна субсидия. Бюджетът на университета е орязан с 1 130 000 лв., като за капиталови разходи за три години бившето ръководство е изхарчило близо 2 млн. лв. На около половин милион пък възлизат неразплатените наднормени часове по бакалавърски и магистърски програми.

„Ако държавата не помогне с дофинансиране, през октомври университетът ще е принуден да затвори врати”, алармира проф. Христо Бонджолов, цитиран от „Дарик”. „С този бюджет от 17 млн. лв. практически затваряме университета. Това ще бъде избегнато ако държавата освен субсидията, ни върне и вложените 2 млн. лв. в капиталови разходи, за да се разплатим с фирми, които са правили ремонти и си търсят парите за минали години”, обясни ректорът.

Той информира, че днес би трябвало да се подпише бюджетът за тази година. „Ако той бъде утвърден, университетът е обречен”, заяви проф. Бонджолов. Ръководството на ВТУ няколко пъти се е обърнало за съдействие към Министерствата на образованието и финансите, запознало е с проблема и премиера Бойко Борисов. 

Проф. Христо Бонджолов уточни, че една от причините за тежкото финансово състояние на висшето училище е това, че държавата отпуска за капиталови разходи само по 1 лв. за кв. м., което прави общо 86 000 лв. за година. Ректорът изтъкна, че сумата е крайно недостатъчна за спешни ремонти. „Само за довършването на Пети корпус са нужни около 6 млн. лв. Поради тази причина университетът години наред е отделял от собствените си средства и то в пъти повече, отколкото е давала държавата, за да поддържа публично-държавна собственост”, коментира проф.Христо Бонджолов и добави, че заради занижения прием на студенти, това вече е невъзможно

Той сподели, че от май миналата година, когато пое поста, до днес едва успява да изплаща дължимите заплати. Наложило се дори да бъде изтеглен кредит. Сумата за работни възнаграждения годишно е 2,7 млн. лв., като по този начин недостигът месечно възлиза на около 200 000 лв.

„Надявахме се да ни позволят да се дофинансираме по програми, но се оказа, че почти всички пари отиват в софийските университети. Очаквахме ВТУ да може да участва в Оперативна програма „Регионално развитие”, за да можем да осигурим ново оборудване, да се направят и ремонти. Включени обаче бяха само столични висши училища и един пловдивски университет”, посочи ректорът. 

Ръководството на Великотърновския университет вече е въвел мерки, за да излезе от финансовия колапс- съкратени са разходите, а работата е оптимизирана. Предвижда се още сливане на малките групи и закриване на неефективни специалности. Увеличена е държавната поръчка по магистърските програми, които са в редовна форма на обучение. Ще бъде въведено  и обучение по бакалавърски програми за чужденци изцяло на английски и руски език.

„При встъпването на нашия екип заварихме минус от около 3 млн. лв., което означава, че години наред е харчено повече, отколкото може да бъде позволено. Задочното обучение е изключително неефективно, поддържани са и неефективни специалности с по двама-трима студенти”, коментира проф.Стоян Буров, зам.- ректор по учебната дейности.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ