Австрийската народна партия, начело с Курц печели изборите за парламент

Австрийската народна партия, начело с Курц печели изборите за парламент

Австрийската народна партия, начело с Курц печели изборите за парламент

Австрия е на път да се сдобие с най-младия премиер в историята си, след като оглавяваната от 31-годишният Себастиан Курц консервативна Народна партия поведе убедително в изборните резултати с малко над 30% от гласовете. Това сочат първите резултати от екзитпол проучванията за гласуването на днешните предсробни избори за парламент. Те бяха предизвикани именно от Курц, който бе външен министър в досегашното правителство на социалдемократа Кристиян Керн.

Битката за втора и трета политическа сила продължава да се води между Социалдемократическата партия и крайната десница в лицето на Партията на свободата. Резултатите и на двете партии гравитират около 26%-27 към момента като разликата между двете непрекъснато се мени и е в рамките на статистическата грешка. Все пак, политическите наблюдатели вече споделят първи впечатления, че са шокирани от изключително силното представяне на крайнодясната Партия на свободата, което е ясен знак за смяна на настроенията в обществото.   

Гласовете за партията на Курц е са достатъчни за самостоятелно формиране на правителство, тъй като Народната партия не си осигурява нужните 92 места от общо 183 в долната камара на парламента. Тепърва ще става ясно с кого ще търси коалиция Себастиан Курц. Наблюдателите не изключват възможност за съюз както с втората по сила партия, така и с някоя от по-малките партии, които преминават 4-процентната бариера като либералната формация например. Окончателните резултати, а оттам и бъдещият сценарий за правителство ще станат ясни чак в четвъртък, когато ще бъдат преброени всички гласове, включително и тези по пощата. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ