Поканата за срещата Борисов-Путин дошла от Москва

Поканата за срещата Борисов-Путин дошла от Москва

Поканата за срещата Борисов-Путин дошла от Москва

Поканата за започналата днес днудневна визита на премиера Борисов и водената от него делегация в Русия е дошла от руска страна. Това стана ясно от думите, с които руският президент Владимир Путин посрещна Борисов в Кремъл днес. "Много се радвам, че приехте нашата покана и дойдохте при нас след едно достатъчно дълго прекъсване", заявил той по информация на РИА Новости.

Путин също така изразил надежда, че визитата на българския премиер Бойко Борисов ще създаде добри условия за развитието на отношенията между двете страни.

"Благодаря на Руската федерация за поканата. Това e третата ни среща с президента Путин. Но, през всичките тези години по телефона с него обменяхме мисли, днес също ще говорим по изключително важни теми като Западните Балкани, Сирия, борбата с тероризма, сигурността и други", пише в статус в официалният му профил във Facebook, където бяха публикувани снимки от събитието на високо равнище в Кремъл.

Темите за Западните Балкани, борбата с тероризма и Сирия са били акценти в разговора между Борисов и президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщава правителствената пресслужба.

Българският министър-председател е отбелязал, че това е третата среща помежду им и е посочил, че сега двете страни могат да си сътрудничат и по темата „Западни Балкани“. Той е запознал Путин с приоритетите на България по време на председателството на Съвета на ЕС и по-конкретно, с изграждането на проекти за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност в региона.

„Русия винаги е имала своето влияние в Европа и затова е добре да знаете какви проекти правим. В сферата на сигурността и борбата с тероризма работим много добре с вашите служби, както и в областта на туризма и земеделието“, е казал още българският премиер.

Двамата са обсъдили и възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността както на европейско, така и на междудържавно ниво. Премиерът Борисов е посочил, че усилията трябва да бъдат насочени основно към превенция на тероризма - чрез борба с радикализацията и с насилствения екстремизъм.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ