Борисов отрече да има война между правителството и президента

Борисов отрече да има война между правителството и президента

Борисов отрече да има война между правителството и президента

„Няма война на правителството с други институции. Ние не воюваме, ние не сме нарушили добрия тон. Оставям на съвестта на всеки, който го прави, да продължава“. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди редовното заседание на кабинета. Изказването му идва след вчерашното изявление на президента Румен Радев, в което той обяви, че снема доверието си от кабинета. 

По думите на държавния глава, в страната се наблюдава остра криза в управлението на всички нива. "Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищението, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции. Без аналог в историята на българският преход“, каза Румен Радев. Думите му предизвикаха остри реплики от страна на парламентарно представените партии, а спорът помежду им продължи и през днешния ден. 

В декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ депутатът Георги Марков разкритикува речта на държавния глава.

Марков посочи, че няма текст в Конституцията, съгласно който президентът да има правомощия да снема доверие. „Само българският парламент и българските избиратели могат да свалят доверието си от правителството. Много съжаляваме за тази издънка на българския държавен глава“, обяви Георги Марков, цитиран от БНР.

По думите му, след като излезе тълкувателното решение на Конституционния съд за имунитета на държавния глава, партия ГЕРБ ще прецени дали да поиска импийчмънт на Радев.

„Ние, от парламентарната група на ГЕРБ, ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати, дали да искаме импийчмънт на президента или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на КС“, коментира Марков.

От БСП и ДПС също излязоха с декларации по позицията на държавния глава.

„Това, което ви дразни в президента, не е толкова, че свали доверието, не е дори и фактът, че той с цялото си държание уплътнява функцията на президент. Това, което ви дразни,  е, че той казва истината. Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край“, заяви зам.-председателят на парламентарната група „БСП за България“ Крум Зарков.

Зам.-председателят на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев оспори заявеното снемане на доверие и се обърна с въпроси към президента Радев. „Президентът не снема доверие и не дава доверие, президентът обаче има право да каже своето мнение. Самото изявление не задълбочава ли тези кризи, защото криза има, посочва ли президентът формулата за излизане от кризата. Нашата оценка е "не". Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно, формулата на ДПС е диалог“, каза още Йордан Цонев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ