Борисов: Ще направим 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" по нова технология

Борисов: Ще направим 7-ми реактор на АЕЦ Козлодуй по нова технология

Борисов: Ще направим 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" по нова технология

Ще направим 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ по технология, която е коренно различна от досегашната. Това каза премиерът Бойко Борисов, който е на инспекция на строителната площадка на 7-ми блок на централата заедно с министъра на финансите Кирил Ананиев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Не трябва да мислим само за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ "Козлодуй". От февруари месец, вече имаме оценка за въздействие на околната среда, ще направим 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология, която е коренно различна от сегашната, 100% диверсификация така, както направихме с газта", каза министър-председателят във видео в профила му във Фейсбук.

"Разработва се и система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани от ЕС. Те обаче ще могат да влязат в експлоатация към 2027 година. Към момента изграденият капацитет на АЕЦ "Козлодуй" трябва да продължи да работи", каза Бойко Борисов.

И обясни, че мястото, на което ще бъде изграден VII блок на централата, е по-високо, за да може по естествен начин реакторът да бъде предпазен от наводнения. Все още обаче не е ясно какъв реактор ще бъде закупен и кой ще инвестира. Премиерът Борисов изтъкна, че процедурата за проекта "Белене" също трябва да продължи. 

 

 

Никой не може да ме обвини в предизборно харчене, каза още Борисов. "Всички средства се дават в помощ на хората и бизнеса заради пандемията от COVID-19. В последните 11 години всяко правителство на ГЕРБ и финансовите министри са държали бюджетът на страната да е на излишък. Предвиждаме 10 % увеличение на доходите така, както през всичките години. 360 милиона за учителите, за да завършим това, което сме обещали. За хората на първа линия – увеличихме", каза министър-председателят. 

Той съобщи, че на утрешното си заседание кабинетът ще отпусне средства за закупуването и на още 16 000 компютри за училищата. "За да имат готовност, допълнително, за да могат да се поемат първите нужди, ако някъде е необходимо. После са 70 000 компютри, но те са по европейската програма. Вчера с Ангелов говорихме и за още 5 милиона за това лекарство, което казват, че помага, не лекува, но най-много помага - "Ремдесивир", още 5 милиона ще дадем, да се изкупят и да са пълни складовете", посочи премиерът. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ