БСП не подкрепя проекта за нова Конституция, отхвърля поканата за консултации

БСП не подкрепя проекта за нова Конституция, отхвърля поканата за консултации

БСП не подкрепя проекта за нова Конституция, отхвърля поканата за консултации

БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за нова конституция и отхвърля поканата за консултации. Това е становището на Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на Парламентарната група на "БСП за България", заяви на пресконференция в централата на социалистите проф. Янаки Стоилов, председател на правния съвет в БСП.
От БСП застават в защита на сегашната Конституция и смятат, че проблемът не е в нейното съдържание, а в изпълнението й. Освен това от Левицата излязоха с призив "за категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление".
Според БСП в пореден опит да се задържи на власт председателят на ГЕРБ е поставил на карта едно от малкото достижения през последните десетилетия - Конституцията на Република България. Подетата инициатива цели да отклони вниманието от неотложните проблеми, с които управлението не се справя, заяви проф. Стоилов. По думите му т.нар. рестарт на политическия модел преследва трайно узаконяване на злоупотребите и несправедливостта на официалната и паралелната власт, които задушават индивидуалното развитие и просперитета на нацията. Вместо да подадат оставка "рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели", смятат от БСП.
"Управляващите действат на принципа - като не изпълняваме Конституцията, да я променим съобразно поведението си. Сега опасността е още по-голяма - отпращането на главата за основните права в края на предложения проект показва намерение за тяхно бъдещо орязване. Необходимите промени в съдебната власт не може да са алиби за предприетия от управляващите ход", се посочва в становището на БСП.
"Предложението за уж нова конституция създава безконтролна възможност на едно Велико народно събрание с неясен политически профил и мнозинство да ни заведе в конституционен тупик, а през това време развръзката на политическата криза ще се задълбочава и всички остро социално-икономически проблеми ще останат открити", подчерта проф. Стоилов.

С отделна позиция по темата излезе и председателят на БСП Корнелия Нинова. "Обществото ни узря за необходимостта от промяна на модела на управление, но предложението на ГЕРБ не е промяна, а подмяна на изконната воля на народа за правова, демократична и социална държава.", отбелязва тя и също отправя призив: "Обръщам се към всички, които милеят за справедливост, свобода, мир, хуманизъм и правов ред, да се обединим и мобилизираме цялата професионална и обществена енергия." Нинова уточнява, че започва организиране на среща с авторитетни, юристи, професори - депутати от БСП в 7-то ВНС пряко участвали в написването и приемането на Конституцията на РБ.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ