Депутатите одобриха въвеждането на разследващ главния прокурор

Депутатите одобриха въвеждането на разследващ главния прокурор

Депутатите одобриха въвеждането на разследващ главния прокурор

С 83 гласа "за", 52-ма "против" и 5-има "въздържали се", депутатите одобриха създаването на фигура на прокурор, разследващ главния прокурор. Това стана с приемането на второ четене на промените в параграф 2 от Наказателно-процесуалния кодекс. Вносител на промените е зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Красимир Ципов. 

Съгласно текста, разследването по дела за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще се провежда от прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник. Той ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател от следствения отдел в Специализираната прокуратура.

Освен това, прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник може да откаже да образува досъдебно производство, за което следва да уведоми пострадалия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило съобщението. Отказът може да се обжалва пред Специализирания наказателен съд и пред Апелативния специализиран наказателен съд, предвиждат приетите текстове.

Предложенията, внесени от ГЕРБ между двете четения, включват разследващият прокурор да е с 5-годишен мандат без право на повторно избиране. Предлага се той да е със статут на действащ обвинител по подобие на европейските делегирани прокурори, да се номинира от не по-малко от шестима членове на Пленума на Висшия съдебен съвет и да се избира от ВСС с мнозинство не по-малко от 15 гласа с явно гласуване. Предвижда се отказът да се разследва главния прокурор или негов заместник да подлежи на обжалване пред Специализирания наказателен съд. 

"Според чл. 230 на Закона за съдебната власт, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, той може да бъде отстранен от длъжност от съответната комисия на ВСС и това до приключване на наказателното производство. Това се случва по мотивирано искане на главния прокурор, което се основава на предложение от наблюдаващия. Такава възможност не е предвидена и вие не правите поправка, че разследващият главния ще може да поиска от ВСС отстраняване от длъжността за времето на производството на обекта на своето разследване, т.е. на главния прокурор. Нещо повече, главният прокурор може да поиска отстраняване от длъжност на този, който го разследва", заяви по време на дебатите в зала зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

Според колегата му Филип Попов от ПГ на "БСП за България", целта на законопроекта е да представи механизма с помощта, на който да бъде разследван главният прокурор. "В усилията си вносителите са създали нова процесуална фигура прокурор, по разследването срещу главния прокурор. Нека се опитаме да разберем това правно новаторство и се помъчим да разберем що е то прокурор по разследваето срещу главния прокурор и дали не е поредният Франкенщайн в правната наука, роден от управляващото мнозинство. Дали той е способен да реши задачата, за която е създаден. За да си отговорим, трябва внимателно да изследваме предложения законопроект", каза Попов по време на дебата по текстовете. Той определи възможността разследващият прокурор да възлага на прокурор дейности по разследването срещу главния прокурор като "поредната бърза писта за кариерно развитие на следователите от специализираната прокуратура".

По думите му, трябва да се потърси отговор на това кой предлага тази фигура и кой го избира. "Отговорите на тези въпроси са крайно незадоволителни и рисуват един магистрат само и единствено прокурор, предложен от прокурори, и в края на мандата си се връща отново при колегите си прокурори, подчинен на обекта на своите разследвания", заяви още Попов. 

Няма нищо изключително във възможността отделни действия по разследването на главния прокурор да се извършва от следовател от Специализираната прокуратура, смята депутатът от НФСБ Христиан Митев. "В параграф втори нищо изключително не се случва от това, което се случва по всички разследвания по наказателни, досъдебни производства в България, а именно възможността да се извършват отделни действия по разследването от следовател, в случая от следствения отдел от специализираната прокуратура. Ръководството на цялото досъдебно производство ще се извършва от прокурора, който разследва главния прокурор", заяви още Христиан Митев. 
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ