Държавата с нови мерки за икономиката и гражданите

Държавата с нови мерки за икономиката и гражданите

Държавата с нови мерки за икономиката и гражданите

Държавата обяви първи пакет от социално-икономически мерки за първия етап от кризата. Петима министри заедно с вицепремиера Томислав Дончев представиха по ресори стъпките за подпомагане на икономиката и гражданите.

Създава се логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за подпомагане на усилията по обезпечаване със защитни облеклаи маски. Звеното ще бъде оглавено от директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет.

„Ще се вземе решение как оборудването и предпазните маски и облекла да бъдат разпределени между хората, които имат нужда от тях“, добави Томислав Дончев.

Държавата е готова да поеме 60% от възнагражденията на служители, чиито работодатели най-вече от малкия и средния бизнес са принудени да ги съкратят заради загубите, които търпят от извънредните мерки, наложени в цялата страна от 13 март до 13 април, обяви финансовият министър Владислав Горанов.

„Вместо да ги освобождават, държавата през осигурителната система да поеме за първия месец като краткосрочна кризисна мярка – вместо безработица, от Държавното обществено осигуряване (ДОО) да бъдат предоставени 60% от възнагражденията“, обясни Горанов.

Сред предложенията, които се очаква официално да бъдат утвърдени утре са ликвидна подкрепа през Българската банка за развитие, като тези мерки допълнително ще бъдат разяснени в понеделник. 

Ще бъдат предложени още две краткосрочни мерки - удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане до 30 юни и  удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на място, поясни Горанов.  Ще бъдат преосмислени и големите инвестиционни проекти на държавата, включително и по отношение на въоръжените сили като допълнителен ресурс за подсигуряване на финансови резерви, добави той. До момента сме похарчили милиони за справяне с епидемията, имаме резерви, но в условия на липса на постъпления в хазната, те може бързо да се изчерпят, обясни Горанов.

От полунощ във вторник ще бъдат ограничени полетите от Италия, Испания, Китай и Южна Корея. Всички, които през тези два дни се прибират в България, трябва да бъдат с ясното съзнание, че моментално ще бъдат поставени под двуседмична карантина, заяви министърът на транспорта Росен Желязков. Ще бъде дадена инструкция на авиокомпаниите, хора, които не желаят да бъдат поставяни под карантина, да не бъдат качвани на борда. След вторник, при нужда ще се организират чартъри за българи, които искат да се приберат при семействата си. Те също ще преминат карантинен период. Всички, които възнамеряват да тръгват с коли към Европа в следващите седмици, по-добре да не го правят ако не е крайно наложително, предупреди още министър Желязков. Връщането ще бъде много по-трудно от пътуването, поясни той. България гарантира коридори за превоз на стоки и товари по земя, като ще се организират т. нарр групирани превози, при които тировете ще бъдат групирани по локации и съпътствани от полицейски екскорти от граница до граница. По пътя им ще има специално определени места за зареждане.

Няма български камиони на словенско-италианската граница. На този етап нямаме камиони в Италия. Транзитът през Сърбия е осигурен“, обясни министърът на транспорта Росен Желязков. 

20 милиона лева ще бъдат осигурени за допълнително възнаграждение на медицинския персонал. Средствата, които са заделени, ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, транспорт до болничните заведения на хората, които са под карантина. Ще подсигурим и общините. Към момента патронажната грижа обхваща 43 000 жители. Към момента социалните работници в цялата страна разнасят храна и дезинфектанти. Преди няколко часа доставихме храна в комплекса за слепи  в жк. ”Люлин” в София. Утре ще обявим всички документи, чиито срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна - пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не ходят до офисите на НОИ. Имаме телефон за справки“, обяви социалният министър Деница Сачева.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че има достатъчно налични храни и стоки от първа необходимост.

„В Министерство на икономиката проведохме среща с представители на почти всички големи вериги магазини за храни. Потвърдиха, че натискът върху магазините определено е спаднал. В складовете и магазините стоки са налични. Фирми, които в момента измъкват позитиви от ситуацията, са готови да помогнат на служителите, които временно са останали без работа в други сектори. Обмисляме предложение да се наемат работници от други фирми, които в момента изпитват трудности временно с граждански или трудови договори“, обясни министър Караниколов. 

Спират се свижданията в затворите, както и извеждане на затворниците за работа на външи обекти. 

"Ще се предложи да спрат да текат всички процесуални срокове и по административни и наказателни производства. Предлага се спиране на публичните продани и въвод във владение. Нотариалните удостоверения ще са само за спешни заверки, а за целта ще има дежурни нотариуси“, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов.  

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ