ГЕРБ номинира Александър Андреев за председател на ЦИК

ГЕРБ номинира Александър Андреев за председател на ЦИК

ГЕРБ номинира Александър Андреев за председател на ЦИК

Говорителят на ЦИК Александър Андреев е номинацията на ГЕРБ за председател на комисията. Това обяви лидерът на ПГ на управляващата партия Даниела Дариткова, обяснявайки че според нея той може да гарантира прозрачния изборен процес. Андреев е член на Централната избирателна комисия от 2007 г. насам, а вече няколко мандата е и неин говорител. Неговата кандидатура сега е предложение на неправителствена организация, но е подкрепена от управляващите.

Предложението Андреев да заеме поста идва от неправителствена организация, стана ясно от думите на Дариткова. "Кандидатурата беше припозната от народните представители от ПП ГЕРБ и днес внасяме това предложение в рамките на установения срок. Смятаме, че тази кандидатура е достойна, професионално утвърдена и ще бъде възприета като гаранция за работата на ЦИК в рамките на законодателната уредба и гаранции за провеждането на всички процедури, които са възложени на ЦИК с оглед на предстоящите избори и гарантиране на прозрачен и коректен изборен процес", изтъкна тя.

Припомняме, че в момента тече втора процедура за номинации за нов шеф на ЦИК, след като първата пропадна заради липса на кандидати. До избора за нов председател на ЦИК се стигна, след като досегашният председател на Централната избирателна комисия Стефка Стоева пожела да прекрати предсрочно мандата си по лични причини, а оставката й беше одобрена в парламента на 3 септември. 

Номинации за поста може да се правят и от неправителствени организации, освен от депутати и парламентарни групи, решиха депутатите малко след това, приемайки правила за издигане на кандидатури за председател на ЦИК. Всички документи, съпътстващи избора за нов председател на ЦИК, ще бъдат публично оповестени на сайта на Народното събрание. Спрямо кандидатите ще бъде извършена проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия, а след това те ще бъдат изслушани на открито заседание на комисията по Правни въпроси. Окончателният избор ще се проведе в пленарна зала.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ