Ирланският премиер: Тръмп разбира, че при нас не трябва да има твърда граница след Брекзит

Ирланският премиер: Тръмп разбира, че при нас не трябва да има твърда граница след Брекзит

Ирланският премиер: Тръмп разбира, че при нас не трябва да има твърда граница след Брекзит

Американският президент Доналд Тръмп разбра на среща с представители на ирландските власти, че Брекзит не може да доведе до възстановяване на твърда граница на остров Ирландия. Това заяви ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

"Той каза на срещата, че е наясно, че най-трудният проблем в преговорите е за ирландската граница - и той иска тази граница да е отворена и смята, че това е възможно", заяви снощи Варадкар на пресконференция, след като се срещна с Тръмп на летище "Шанън".

Тръмп каза на Варадкар, че проблемът с границата в крайна сметка ще намери позитивно решение. "Мисля, че всичко ще мине много добре, за вас също, с вашата стена, с вашата граница. Искам да кажа, че ние сме в деликатна ситуация с границата на САЩ, както и вие. Но чувам, че тук всичко ще мине много добре", каза Тръмп на общата пресконференция с Варадкар.

Ирландският премиер веднага реагира с думите: "Мисля, че има едно нещо, което искаме да избегнем, разбира се, и то е стена или граница".

Тръмп не ми обясни защо според него Брекзит може да е нещо добро за Ирландия, каза Варадкар, цитиран от ДПА.

Президентът на САЩ освен това не дал идеи как да бъде избегната твърда граница на острова.

Тръмп междувременно отговори на критиките от страна на ирландския си колега Майкъл Хигинс, който нарече позицията на Съединените щати за климата "пагубна". САЩ имат "най-чистият въздух" в света, заяви американският президент.

Тръмп пристигна на летище "Шанън", Западна Ирландия, при засилени мерки за сигурност, за да бъдат избегнати проблеми с демонстрантите в близък "мирен лагер". Най-малко 1500 полицаи бяха разположени в района, прредаде БТА.

Протестът обаче се оказа малък, като по-голяма демонстрация се очаква днес в столицата Дъблин. Тя е подкрепяна от Зелената партия, еколози, антирасисти и профсъюзи.

Останалата част от посещението на президента на САЩ в Република Ирландия ще бъде частна. Доналд Тръмп ще остане две нощи в своя голф комплекс в Дунбег, графство Клеър, Западна Ирландия. Оттам той ще отскочи до Франция за церемониите днес по случай 75-ата годишнина от десанта в Нормандия. Очаква се Тръмп да даде в Дунбег вечеря за бизнес лидери и да поиграе голф, преди да се върне в Съединените щати утре.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ