Кирил Петков: Идващите самолети и кораби на НАТО не значат извънредна ситуация

Кирил Петков: Идващите самолети и кораби на НАТО не значат извънредна ситуация

Кирил Петков: Идващите самолети и кораби на НАТО не значат извънредна ситуация

„Днес свиквам Съвета по сигурност към Министерския съвет. Оттук нататък мисля това да е основният орган за взимане на сериозните решения, когато става дума за сигурността на България“, каза пред журналисти премиерът Кирил Петков.

По думите му на заседанието на Съвета днес ще се анализира ситуацията и ще се дадат препоръки за утрешното заседание на МС.

По отношение на засиленото присъствие на кораби и самолети на НАТО той заяви, че не става въпрос за извънредна ситуация.

„Това не е някаква извънредна ситуация, а част от решението през 2016 г. за засилен „Air Policing“ на НАТО и засилено влизане в Черно море с военни кораби, но това е в тази рамка. Няма някаква нова рамка, която е решена“, обясни той.

„Със силовите министри ще обсъдим обстановката и се надявам след това да ви дам ясен прочит на ситуацията и наши следващи стъпки“, добави Петков.

Той изрази надежда, че препоръката на Съвета по сигурността след заседанието днес ще бъде приета от МС и след това ще отиде в парламента.

„Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че в момента „дрънчи на война“, отговори той на въпрос дали сме на ръба на война.

„За съжаление, ескалацията се вдига. Ние искаме деескалация и ще бъдем конструктивен партньор и съюзник на НАТО и ЕС, така че да сме в съответствие с нашите съюзници, но да имаме ясната идея, че решенията, които се взимат, са базирани изцяло на българските служби за сигурност и на МС“, каза Петков.

Премиерът заяви, че е сигурен, че ще бъде взета отговорна позиция, която съответства изцяло на българския интерес.

„Не е време да се упражнявате за политика, нещата, които трябва да се говорят и вземат като решения трябва да са на база истински анализ, а не пиар“, категоричен е той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ