FT: Кирил Петков обеща обратен завой за амбициите на Северна Македония за ЕС

FT: Кирил Петков обеща обратен завой за амбициите на Северна Македония за ЕС

FT: Кирил Петков обеща обратен завой за амбициите на Северна Македония за ЕС

Новият министър-председател на България Кирил Петков даде заявка, че София ще прекрати възпрепятстването на кандидатурата на Северна Македония за членство в Европейския съюз, след като новия му кабинет влезе в длъжност през идните седмици, пише в. „Файненшъл таймс“.

В интервю за изданието Петков, който бе одобрен за премиер в понеделник, даде това обещание и потвърди ангажимента на България към НАТО и Запада.

„Ние сме от правилната страна на политиките на НАТО и ЕС – на 100%“, коментира Петков пред изданието.

„Ще предложим нов процес [за Северна Македония], много бърз, с ограничена времева рамка, дълга само шест месеца“, добави той.

Промяната в политиката идва, след като миналата година България наложи вето на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС заради спорове около историята и идентичността, отбелязват от „Файненшъл таймс“. Критиците тогава обвиниха бившия премиер Бойко Борисов, че се възползва от националистичните настроения, за да разсее вниманието от протестите срещу организираната престъпност и корупция под негово управление.

Борисов е извън управлението от април насам, но неуспехът при преговорите за съставяне на правителство след изборите през пролетта доведоха до два нови вота през юли и последно през ноември, когато „Продължаваме промяната“ на Петков спечели около една четвърт от гласовете.

Непосредственото предизвикателство пред новото правителство, което се състои още от БСП, „Има такъв народ“ и  „Демократична България“ е борбата с кризата с коронавируса в страната. България е сред държавите с най-високи нива на смъртност и най-ниски равнища на ваксинация. „Със сигурност трябва да увеличим ваксинациите“, казва още Петков, чиято партия изгради кампанията си на база на елиминирането на корупцията в страната. „Ще заделим достатъчно бюджет за стимулиране. Ще поканя експерти, ще отидем до болниците и ще покажем ситуацията. Това е колкото здравна програма, толкова и икономическа програма. Не можем отново да затворим България“, коментира Петков.

Новият премиер ще трябва да постигне и баланс във външната политика на страната в момент, когато Русия придобива все по-сериозна роля в региона. Петков заявява пред „Файненшъл таймс“, че новия кабинет ще положи на нова основа дискусиите със Северна Македония.

„Ще използваме работни групи, за да търсим решения по въпроси като съвместна икономическа, инфраструктура, култура и история“, каза той.

Северна Македония отдавна изпитва трудности с кандидатстването си за ЕС, като страната дори добави „Северна“ към името си през 2019 г. заради опозицията на Гърция, която възпрепятстваше пътя на Скопие към ЕС с мотива, че страната може да има териториални претенции към гръцката област Македония. Докато отношенията между Скопие и Атина се подобриха, тези със София се влошиха, като много българи отхвърлят идеята за отделна македонска идентичност и език, пише изданието.

Според „Файненшъл таймс“ той е изправен пред трудности по отношение на политиката към Северна Македония и в рамките на управляващата коалиция, тъй като лидерът на  „Има такъв народ“ Слави Трифонов си е изградил имидж, вкоренен в романтичния национализъм, разглеждащ Северна Македония като етнически и културно българска.

Скорошно проучване на Gallup International показва, че по-малко от 10% от българите подкрепят категорично членство на Северна Македония в ЕС, а над 70% подкрепят ветото на България върху преговорите за присъединяване, докато не бъдат разрешение споровете между двете страни.

Петков заяви пред изданието, че от ИТН са били конструктивен партньор в коалиционните преговори и сферите на безпокойство, обсъждани през последните месеци, ще останат на масата.

„Например, в македонските учебници България не трябва да се нарича фашистка“, коментира той, визирайки начина, по който са описвани българските войски, които според интерпретацията на Скопие са окупирали страната през 40-те години на миналия век.

В интервюто Петков посочва още, че България трябва да прекрати зависимостта си от руската енергия. Страната получава почти всичките си доставки на газ от Русия, а тръбопровод през Гърция до България, който може да предостави алтернативни доставки, се строи повече от десетилетие.

Петков отбелязва, че България вече е подписала договори за азерски газ през гръцкия маршрут и се ангажира с бързо завършване на българската част от газопровода.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ