Председателски съвет обсъжда оттеглянето на Пламен Николов

Председателски съвет обсъжда оттеглянето на Пламен Николов

Председателски съвет обсъжда оттеглянето на Пламен Николов

И днес имаше изненади в пленарната зала в Народното събрание. Първа точка в дневния ред беше заявлението за оттегляне на кандидат-премиера Пламен Николов. От парламентарната група на "Има такъв народ" обаче не останаха за дебата и излязоха от пленарната зала с обяснението, че ще се върнат, след гласуването на въпросната точка. Малко по-късно се оказа, че Ива Митева не е разписала решението, което трябваше да гласуват народните представители. Тя напусна залата, а зам.-председателя Кристиян Вигенин влезе в сложната ситуация да е медиаторът между политическите сили в залата. 

Гласуването на решението, с което да приеме отказа на депутата от ИТН Пламен Николов да е премиер, удари на камък. Депутатите гласуваха единодушно със 105 гласа, но решението не беше прието, тъй като не беше събран кворум. Дотук се стигна не само заради липсата на народните представителит на ИТН в залата, а и защото от ГЕРБ-СДС също решиха да бойкотират гласуването и да не подадат своя глас. Ето защо Вигенин даде 15 минути почивка заради липса на кворум, а през това време се събра Председателския съвет. 

"Едва ли има български гражданин, който да не помни, че ние заявихме, че няма да предложим кабинет, ако нямаме подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" и тъй като те не ни подкрепих, ние направихме точно това, което казахме. Не разбираме кое не е ясно. Защо сега се правите, че не разбирате, че с отказването на г-н Пламен Николов практически мандатът не е изпълнен, а си организирате дебати по толкова прозрачен и ясен казус", заяви зам.-председателят на ПГ на "Има такъв народ" Ивайло Вълчев от парламентарната трибуна.

Той попита защо са се вторачили в "Има такъв народ", защото сега имат три четвърти от парламента и всички са заедно. Ивайло Вълчев припомни, че БСП са били с ДПС, Мая Манолова е била от БСП и са били с ДПС, Татяна Дончева е била с БСП и е била с ДПС, а Христо Иванов е бил министър на Бойко Борисов. 

"Сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно така, както винаги сте били", заяви още Ивайло Вълчев. Той посочи, че ИТН не са проблем, а решение на проблема, но това явно ще се случи на следващите избори. 

Втора неотигравана ситуация се разигра малко по-късно, когато стана ясно, че Ива Митева не е разписала решението, което трябваше да гласуват народните представители. Тя напусна залата, зам.-председателят Кристиян Вигенин даде 15 минути почивка заради липса на кворум. 

"Хората, които забъркаха тази каша, избягаха от зала. Председателят на парламента също дезертира от задълженията си. И така оставиха на всички нас да развързваме възел, какъвто досега не е имало в българския парламент", коментира от кулоарите депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов. И допълни, че в момента на Народното събрание му се налага да създава нови правила, за да е ясно как ще се процедира в подобни ситуации в бъдеще. 

През това време кандидатът за приемиер на ИТН Пламен Николов, чието оттегляне трябва да се разгреда днес от депутатите беше доста кратък в изказването си пред медиите. "Всеки човек има право на волеизявление. Просто при тези условия не желая да приемам този мандат повече", обясни Пламен Николов. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ