След заседанието в МС: Няма да гоним руски дипломати

След заседанието в МС: Няма да гоним руски дипломати

След заседанието в МС: Няма да гоним руски дипломати

Няма да гоним руски дипломати засега, обяви на брифинг Бойко Борисов след заседанието на съвета по сигурността към Министерския съвет по случая „Скрипал“.

"Чакаме повече доказателства по случая "Скрипал", ако има такива. Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати от Руската федерация. Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация. Използвахме Съвета със всички служби. Извикахме на консултации посланика ни в Русия. Гласувахме за извикване на консултации за един месец или 4 седмици на нашия посланик на Европейския съвет в Москва. В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме своята пълна солидарност към Великобритания. Оттам нататък  като председателстващи в момента Съвета на ЕС трябва да запазим канала за комуникация и с Русия, така, както направихме в отношенията с Турция“, заяви още премиерът.

Той поясни, че извикването на консултации е обичайна практика в дипломацията. „Обръщаме сериозно внимание. От месеци наред предупреждавам, че тази ескалация ще продължи. Неслучайно в наше съседно Косово продължава ескалацията и продължава да се говори в разговорите на президента Путин с президента Вучич за действия, които ми напомнят тези отпреди 20 години. Пази Боже да се случи подобно нещо пак на нашите граници! Действията на Турция, конфликта им с Гърция, не виждам как и Кипър ще го решат за икономическата зона, тъй като находищата са големи. Тлеещият конфликт, който по никакъв начин не е разрешен в Украйна – това са все неща в нашия регион.", коментира още премиерът Подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания и в същото време посланик Коцев ни запозна с това, което в Москва се говори. Чакаме повече доказателства, ако има такива. Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати от Руската федерация“, подчерта Борисов.

Както стана ясно още вчера на заседанието бе изслушан и завърналия се преди дни от Москва посланик Бойко Коцев. Той ще се завърне в Москва след Великденските празници, тъй като на 8 април има голяма изложба на Светлин Русев в Москва, съобщи още премиерът.

Заради случая „Скрипал“ до момента 28 държави са взели решене да изгонят руски дипломати. Други четири решиха да привикат посланиците си за консултации.

Вчера стана ясно, че състоянието на Юлия Скрипал се подобрява.

 
 
 
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ