Ограничителни мерки за цялата страна влизат в сила от понеделник

Ограничителни мерки за цялата страна влизат в сила от понеделник

Ограничителни мерки за цялата страна влизат в сила от понеделник

Ограничителни мерки за цялата страна влизат в сила от понеделник и ще действат в рамките на 10 дни. Това обяви на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

"Целта на мерките е контролът, който имаме към настоящия момент върху епидемията, да продължи да бъде ефективен със същите резултати, които постигаме до момента, без да стигаме до всички онези лоши спомени, които имаме от месеците октомври и ноември", добави здравният министър. 

Мерките, които влизат в сила от понеделник, са следните: 

  • Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за вкъщи или офиса. 
  • Всички физически или юридически лица, които са собственици или управляват обекти по смисъла на чл.123 от Закона за туризма - това са местата за хранене в хотелите, трябва да организират дейността си по начин, който осигурява изхранването на гостите по стаите. 
  • Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината. 
  • Преустановят се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с търговска площ над 300 квадратни метра. Изключение се допуска за магазините за хранителни стоки - тип супермаркет и хипермаркет. 
  • Спират се посещенията в търговските центрове, представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти, както и търговските центрове тип мол с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогериите, зоомагазините, банки, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, ателиета за химическо чистене, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях. 
  • Преустановяват се обществените семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. 
  • Забраняват се посещенията във фитнесите, както и самостоятелни плувни комплекси и басейни. 
  • Не се допуска провеждането на културни мероприятия, в това число кина, музеи, галерии, сценични зали, концерти, занятия на танцовото, творческото и музикалното изкуство и други. 
  • Не се допуска провеждане на празненства от частен характер - сватби, кръщенете, с присъствие на повече от 15 човека. 
  • Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито се провеждат без публика. 
  • Забранява се провеждането на всички групови туристически пътувания, екскурзии с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти. 
  • Не се допуска организирането на масови обществени мероприятия на открито, в това число празненства, събори, фестивали и други. 
  • На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко метъри половина между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят маски. 
  • Преустановяват се присъствените учебни занятия в това число учебни практики, изнесени учебни часове, изпити в дуална система на обучение и други в училища и центрове за подкрепа за личностно развитие. Решението за преминаване на обучението в електронна среда се взема от министъра на образованието и науката. 
  • Спира се провеждането на групови извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи. 
  • Преустановяват се присъственият учебен процес в университетите, с изключения за упражненията по клинични дисциплини, учебната практика, клиничен стаж, преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по регулирани медицински професии, както и провеждането на държавни изпити във всички висши учебни заведения при стриктно спазване на мерките. 
  • Спират се приссътвените занятия в езикови центрове и школи. 
  • Забраняват се посещенията детските градини, детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. 

"Намираме се в предизборна кампания. Нека всички български политици, които твърдят, че се грижат за живота и здравето на българските граждани, че мислят за хората, да го докажат с делата си. Нека ситуацията с коронавируса не се превръща в част от предизборната кампания на политическите партии и не се превръща в знаме на говоренето на политиците. Господа политици, ако не можете да бъдете част от решаването на проблема, не ставайте част от проблема", призова здравният министър. 

До 31 март ще се приложат най-строги противоепидемични мерки, защото животът и здравето на хората са най-важни, нареди и премиерът Борисов на работно съвещание, предшествало брифинга на НОЩ.  "Мерките следва да се въведат за всички места, където има струпване на хора като големи магазини, училищата, ресторантите“, разпореди премиерът.

„Никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесват или обратното. Изборите идват и си отиват. Здравето на хората за нас винаги е на първо място, дори да понесем политическа щета от нашите опоненти. Мисля, че целият бизнес знаеше какви усилия полагахме и полагаме, за да работят във възможно най-меките мерки“, напомни премиерът Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че настоящите либерални мерки у нас не се спазват, хората не носят маски, не са на дистанция, системата е претоварена и разпореди на здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия. „Преценявайте вие, имате моето разрешение да направите най-доброто от медицинска гледна точка. Стотици милиони се изляха в здравеопазването, за да предпазим живота и здравето на хората, действайте“, каза още Борисов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ