Пламен Николов ще оттегли кандидатурата си за премиер

Пламен Николов ще оттегли кандидатурата си за премиер

Пламен Николов ще оттегли кандидатурата си за премиер

Номинираният за министър-председател Пламен Николов "Има такъв народ" ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре, предаде БТА.

Пред агенцията Николов заяви, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това.

По-рано днес лидерът на ИТН Слави Трифонов направи изявление, че утре няма да има гласуване в парламента за проектокабинета с министър-председател Пламен Николов. Преди това от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" обявиха, че няма да подкрепят предложения проектокабинет.

Според конституционалисти не Слави Трифонов трябва да обяви, че няма да има гласуване на правителството на ИТН, а този, на чието име е издаден Указ за съставяне на правителство, предаде БНР.

Трябва да има или гласуване в зала, за да бъде довършен този мандат, или да има изрично заявяване от парламентарната трибуна на кандидата за министър-председател, че ИТН се отказва от мандата и той да се смята за неуспешно реализиран.  Според бивши конституционни съдии няма нужда от специално заявяване за оттегляне на кабинета. Има и теория, че това решение на ИТН ще сложи край на парламентарната рулетка, според други тя ще продължи, съобщава още БНР.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ