Правителството на Русия беше разпуснато от Медведев

Правителството на Русия беше разпуснато от Медведев

Правителството на Русия беше разпуснато от Медведев

Руският премиер Дмитрий Медведев разпусна правителството в Русия, съобщи Russia Today. 

Това се случи след предложенията на руския президент Владимир Путин за промяна на конституцията в страната.

Медведев ще бъде назначен на поста зам.-председател на Съвета за сигурност в Русия, което е новосъздаден пост, съобщава ТАС. Путин благодари на Медведев и неговото правителство за свършената работа.

"Конституцията трябва да има предимство пред международното право, ако последното нарушава правата на руските граждани или нарушава конституционните принципи на Русия", заяви по-рано Путин.

Измененията в конституцията могат да бъдат подложени на народно гласуване, за да се гарантира "развитието на Русия като държава на благосъстоянието и върховенството на закона", обясни руският лидер в годишното си обръщение към нацията.

Приемането на чисто нова конституция не е необходимо, тъй като настоящата ще остане актуална за още години напред, обясни Путин. Но предложи някои промени, които би искал да види.

Един от ключовите въпроси, които Путин очерта, беше, че Русия трябва да се придържа към международното право, само ако не противоречи на конституцията. Приета през 1993 г., тя трябва да служи като основен източник "в нашата правна среда", заяви още той.

Международните споразумения и договори, както и решенията на международните органи могат да се прилагат в Русия "само доколкото те не водят до ограничения на правата и свободите на хората и гражданите и не противоречат на нашата конституция".

Путин поиска и по-строги изисквания към политиците и висшите служители. Изменена конституция ще включва задължителни изисквания за "лица, заемащи длъжности, от решаващо значение за гарантиране на сигурността и суверенитета на страната", включително премиер, членове на кабинета, губернатори, ръководители на федерални агенции, депутати и съдии.

"Трябва да им бъде забранено да имат чуждо гражданство или разрешителни за пребиваване за други държави", предложи Путин. Всеки желаещ да се кандидатира за президент ще бъде подложен на "още по-строги изисквания". Освен отсъствието на чуждо гражданство "не само по време на избори, но и преди това", кандидатът трябва да е живял в Русия поне 25 години за разлика от настоящото изискване от 10 години.

Редактор: Цветелин Димитров

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ