Премиерът: Няма руски инвеститори в Gemcorp

Премиерът: Няма руски инвеститори в Gemcorp

Няма руски инвеститори в компанията Gemcorp, която заедно с IP3 подписа с българското правителство общо писмо за инвестиционно намерение в сферата на енергетиката. Това обяви по време на парламентарния блицконтрол премиерът Кирил Петков по повод назначената от него проверка на дружеството заради подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с Gеmcorp.

"Когато подписахме това писмо, ние проверихме дали имат руски инвеститори към този момент. Към този момент те нямат", увери Петков. Той посочи, че е разпоредил и проверка за пет години назад във времето. 

На 23 март Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcorp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика.

Пред депутатите Кирил Петков припомни, че подписаният документ е само писмо за намерение и няма никакъв задължителен характер. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова попита дали вицепремиерът Асен Василев е получавал средства от компанията по негова сметка, която информация Кирил Петков отрече. 

"За да успокоя опозицията това, което подписахме е просто писмо за намерение за инвестиции и няма задължителен характер. Ние проверихме дали имат руски инвеститори в този момент - те нямат в този момент. Разпоредил съм пълна проверка - 5 години назад какви инвеститори са идвали. Няма да подпишем с никой, ако имаме най-малките съмнения, заяви Петков в отговор на въпрос от депутатката от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова за компанията Gemcorp.  

Относно газовата връзка с Гърция премиерът заяви, че енергийната сигурност на България зависи от този проект и потвърди, че до края на юни проектът трябва да бъде завършен.

"До края на юни този проект ще бъде извършен. Напълно е изградена тръбата, остава кабелът, който ще управлява различните станции. За 3 месеца се извърши повече работа, отколкото последните две години. Минахме през цялото трасе, защото в момента енергийната сигурност на България зависи от него", отговори Кирил Петков на въпрос от народния представител от "Демократична България" Мартин Димитров. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ