Радев призова партиите да спрат с нападките помежду си

Радев призова партиите да спрат с нападките помежду си

Радев призова партиите да спрат с нападките помежду си

България трябва да има правителство след предстоящите избори. Нека политическите партии не се нападат необмислено, защото след това ще се срещнат в парламента и ще трябва да съставят правителство. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. 

Той отправи призив към политическите партии да бъдат внимателни, да търсят обединение около ценности, около приоритети и да не бързат да се нападат необмислено един друг, защото след това ще се срещнат в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача за България – да съставят правителство. И им пожелава успех и една открита и разумна кампания.

Попитан какви са очакванията му от Съвета по сигурност при служебния премиер Стефан Янев, президентът отговори, че голяма част от тези анализи, които се правят и решенията, които се взимат, са именно в посоката към основната задача на това правителство – честни, свободни и прозрачни избори. "Мисля, че ще има мерки в тази посока", добави той. 

На въпрос дали недостига на 1600 машини за вота ще затрудни изборния процес Радев отговори, че "въпреки тежкото наследство и заварените договорки, вярвам, че ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия така, че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори."

Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство. Вярвам, че тук ще се предприемат всички необходими стъпки, така че това доверие да се възвърне, да се направи така, че да имаме честни, прозрачни и свободни избори, каза още Радев. 

Президентът коментира и санкциите на САЩ по закона "Магнитски". "Това е прецедент за ЕС. Виждате, че 10 години уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озоваваме в един момент редом с Уганда, Судан и Саудитска Арабия. Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции, точно как да се действа. Едно категорично трябва да е ясно – служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение. Такива мерки се вземат. Разбира се, много внимателно, много прецизно в рамките на закона. Мисля, че ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност, както и тази на българските граждани", допълни Радев. 

Според него трябва да се действа много внимателно, спрямо гражданските права. "Помислете си, ако държавни, бюджетни организации, държавни дружества по някакъв начин на свързване при бъдещи необмислени действия попаднат под тези санкции. Какво правим тогава? Това означава, че не сме си свършили работата", категоричен бе държавният глава. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ