Тереза Мей успокоява бизнеса с ангажимент за преходно споразумение при Брекзит

Тереза Мей успокоява бизнеса с ангажимент за преходно споразумение при Брекзит

Тереза Мей успокоява бизнеса с ангажимент за преходно споразумение при Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще подчертае днес пред представители на бизнеса ангажимента за осигуряване на преходно споразумение след излизането на страната от Европейския съюз, за да успокои опасенията от рязко оттегляне, предаде Ройтерс.

В реч пред Конфедерацията на британската индустрия Мей ще изтъкне значението на преходно споразумение, след като неотдавна обезкуражи корпоративните ръководители, заявявайки, че такава сделка няма да бъде договорена, докато не бъде сключено цялостно споразумение за напускане.

"Зная колко е важно за бизнеса и промишлеността да не бъдат изправени на ръба на скала и да имат времето, от което се нуждаят, за да планират и да подготвят новите договорености", ще каже премиерката според откъси от изказването й, разпространени предварително от офиса й.

Вече разклатени от бавния напредък на преговорите по Брекзит, компаниите, работещи в петата по големина икономика в света, от месеци настояват за подробности как всъщност ще изглежда евентуална преходна търговска сделка с ЕС.

Преди две седмици Мей изненада много бизнес лидери, когато обяви, че по-широкото търговско споразумение няма да съдържа преходна сделка, което би лишило компаниите от времето, необходимо им, за да се подготвят за излизането от ЕС.

Днес тя ще изрази увереност, че Великобритания и Европейският съюз скоро ще могат да започнат да обсъждат рамките на преходна сделка.

Мей освен това ще посъветва ръководителите от бизнес средите да бъдат "рационални оптимисти" за икономиката през идното десетилетие след напускането на съюза.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ