Започна предизборната кампания за вота на 14 ноември

Започна предизборната кампания за вота на 14 ноември

Започна предизборната кампания за вота на 14 ноември

Стартира предизборната кампания на изборите на президент и народни представители на 14 ноември. 

Изборният кодекс забранява в рамките на предизборната кампания публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с кампанията. В рамките на тези 30 дни не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции. Предизборната кампания се води на български език, а предизборните събрания са публични. Законът забранява използването на агитационни материали, които съдържат гербa или знамето на България или на чужда държава, както и религиозни знаци и изображения. Сигналите за неправомерна агитация и нарушения се подават в районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия.

Агитацията на работното място е забранена, както и ползването на държавно или общинско имущество за целите на кампаниите на партиите, коалициите и независимите кандидати, регистрирани за участие във вота. Предизборните прояви и диспути се отразяват в медиите по правилата, определени от ЦИК. 

23 са кандидат-президентските двойки, които се включват в надпреварата за предстоящия вот. Силно е женското присъствие в двойките. 18 жени се включват в надпреварата за президент и вицепрезидент. Четири от тях ще се състезават за гласовете на хората за държавен глава - Луна Йорданова, Цвета Кирилова, Марина Малчева, издигнати от инициативни комитети, и Мария Колева, предложена от партия "Правото". 14 са жените, които са кандидати за вицепрезидент.

Девет от кандидат-президентските двойки са издигнати от инициативни комитети, като някои са подкрепени от политически сили. Останалите са издигнати от партии. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, предложени от инициативен комитет, се борят за втори мандат и, ако успеят, ще бъдат втората президентска двойка, повторила мандат в най-новата българска история след президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин. 

За първи път в президентски избори от началото на прехода у нас ДПС участва самостоятелно със свой кандидат - лидерът на партията Мустафа Карадайъ. 

Другите двойки, издигнати от инициативни комитети са проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева, Лозан Панов и Мария Касимова - Моасе, Боян Станков - Расате и Елена Ваташка, Росен Миленов и Иван Иванов, Цвета Кирилова и Георги Тутанов, певицата Луна Йорданова и Иглена Илиева, "вечният протестиращ" Йоло Денев и Марио Филев, Марина Малчева и Савина Луканова.

В надпреварата се включват и партийните кандидати Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, Милен Михов и Мария Цветкова, Валери Симеонов и Цветан Манчев, Веселин Марешки и Полина Цанкова - Христова, Волен Сидеров и Магдалена Ташева, Горан Благоев и Ивелина Георгиева - Стойнова, Александър Томов и Лъчезар Аврамов, Костадин Костадинов и Елена Гунчева, Николай Малинов и Светлана Косева, Благой Петревски и Севина Хаджийска, Георги Георгиев и Стоян Цветков, Светослав Витков и Веселин Белоконски, Мария Колева и Ганчо Попов, Жельо Желев и Калин Крулев.

В сряда чрез жребий Централната избирателна комисия определи номерата в двете бюлетини за гласуване. 

И още, от днес до 15 ноември, а при балотаж до 22 ноември включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите. Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ