Вятърните турбини в морето - непознато убежище за отглеждане на корали

Вятърните турбини в морето - непознато убежище за отглеждане на корали

Вятърните турбини в морето - непознато убежище за отглеждане на корали

Датската фирма и световен лидер в офшорната вятърна енергия Orsted тества пионерска техника за възстановяване на рифове в основите на вятърни турбини, предава elEconomista.es

Пънху, стратегическият архипелаг в пролива, който разделя Тайван от Китай, освен една от най-горещите геополитически горещи точки на планетата поради напрежението между двете страни, е и лабораторията, в която Orsted и неговите партньори от Изследователският център за морска биология тестват дали основите на офшорните вятърни турбини могат да бъдат убежище, където коралите могат да виреят.

Проектът ReCoral от Orsted стартира през 2021 г. със събиране на излишък от местни корали, хвърлящи хайвера си край бреговете на Пънху, с цел инкубиране в лаборатория, докато се превърнат в жизнеспособни коралови ларви. Следващата стъпка е тези ларви да бъдат отведени до основите на вятърните турбини във фермите Greater Changhua, намиращи се на 35-60 км от брега, за се установят там.

Ако замисълът на проекта успее, това може да бъде началото на изцяло нов подход за възстановяване на тези морски животни. Разликата в техниката, която Orsted тества в сравнение с кораловото градинарство (което използва коралови фрагменти, за да замени повредени места в рифа) или други по-инвазивни (рязане на участъци от здрав риф, за да ги засади на друго място с риск увреждане на първото) е, че зрелите корали, процъфтяващи върху основите на турбините, ще освободят собствените си ларви, които от своя страна могат да бъдат пренесени от течения, за да се установят естествено в други части на света.

"Това може да повиши генетичната свързаност и да допринесе за възстановяването на съществуващите коралови рифове. Ларвите от офшорните вятърни паркове също могат да бъдат уловени, транспортирани и освободени върху естествени рифове. И в двата случая природните ресурси за възстановяване на рифове биха допринесли за поддържането на здрави популации от риба и други рифови видове", обясняват на сайта на ReCoral.

Това не е единственият проект на Orsted, насочен към подобряване на биоразнообразието. Фирмата е създала каменисти рифове в офшорната вятърна ферма Anholt (Дания), инсталира рифове за треска в офшорните вятърни ферми Borssele 1 и 2 (Холандия) и си сътрудничи с WWF Дания в подкрепа на морското биоразнообразие и популацията на треска в протока Категат, припомни Вирджиния Дундас, ръководител на стратегически екологични програми в Orsted в скорошно интервю за elEconomista.es.

Офшорни въглеродни отпечатъци 

Никой не се съмнява в предимствата на офшорната вятърна енергия като неограничен, чист и ключов източник на енергия за постигане на климатичните цели през 2050 г. Според Института за енергийна диверсификация и спестяване (IDAE), годишният инсталационен капацитет на този вид енергия може да надмине вятърната енергия, произвеждана на сушата до 2030 г. и се очаква да осигури 14% от търсенето на електроенергия в ЕС.

Но следата, която тази технология оставя в морските екосистеми, където присъства, е неоспорима. Учени от германския изследователски център Helmholtz-Zentrum Hereon публикуваха миналия декември в списанието Communications Earth & Environment своите заключения относно тяхното проучване в Северно море: мащабните вятърни паркове могат силно да повлияят на първичното производство в морето, както и на нивата на кислород вътре и извън зоните на вятърните паркове.

Осъзнавайки предизвикателството пред Orsted да смекчи това въздействие, скандинавската компания обяви преди две седмици нова съвместна програма с Carbon Trust и десет разработчици на офшорни вятърни системи като Vattenfall, RWE, SSE, Shell, TotalEnergies, BP, ENBW, Fred, Olsen Seawind, ParkWind и ScottishPower Renewable. 

Целта на този план е да се разработи обща методология за измерване на емисиите през жизнения цикъл на офшорни вятърни паркове, за да се превърне тази процедура в стандарт в сектора. В прессъобщение, публикувано преди две седмици, компанията подчертава, че изчисляването на емисиите през жизнения цикъл започва постепенно да се интегрира в офшорни търгове на някои пазари. И като пример компанията посочва, че това вече е част от плана за веригата за доставки в Обединеното кралство, NY02/03.

Въпреки това компаниите в настоящата офшорна вятърна индустрия използват различни методологии за изчисляване на емисиите през жизнения цикъл, което затруднява клиентите и инвеститорите да разберат и сравнят въглеродния отпечатък на различните офшорни вятърни паркове, поясняват от компанията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ