Албанският премиер: Разширението на ЕС се отлага. Причината е България

Албанският премиер: Разширението на ЕС се отлага. Причината е България

Албанският премиер: Разширението на ЕС се отлага. Причината е България

Разширението на ЕС се отлага и вината за това носи България, заяви в интервю за POLITICO албанският министър председател Еди Рама. В него той изрази опасенията си, че срещата на върха на ЕС, предвидена за следващата седмица, която трябваше да даде началото на преговорите за членство на страната му в общността, ще се отложи.

Всички правителства на ЕС се съгласиха още през март 2020 г. да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония да започнат преговори за членство. Те обаче бяха стопирани от България, която постави условия на Северна Македония в двустранните спорове, отнасящи се до езика, историята и идентичността.

Въпреки че ветото на София се отнася само за Северна Македония, ЕС предпочита да разгледа в пакет кандидатурите за членство на двете страни. Ситуацията в Западните Балкани е предупреждение и за евентуалните спънки пред членството на Украйна, която също настоява за присъединяване в разгара на войната . Кандидатурата на Киев също трябва да се гледа на срещата на върха следващата седмица.

Северна Македония получи статут на кандидат член на ЕС през 2005 г., а Албания – през 2014 г. , но преговори така и не последваха, припомня POLITICO.

Германският канцлер Олаф Шолц посети България миналата седмица в опит да преодолее ветото на София преди предстоящата среща на върха в Брюксел, която ще се проведе в четвъртък и петък следващата седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ