Брюксел предлага уеднаквавяне на подхода към корупционните престъпления в ЕС

Брюксел предлага уеднаквавяне на подхода към корупционните престъпления в ЕС

Брюксел предлага уеднаквавяне на подхода към корупционните престъпления в ЕС

Европейската комисия предлага уеднаквяване на определението за корупционно престъпление в ЕС, както и въвеждане на санкции за случаи на корупция по света, съобщава БТА

Предвижда се ЕК да изработи карта, на която да бъдат отбелязани най-застрашените от корупция места в ЕС. Комисията изразява готовност да подготви стратегия за борба с корупцията, която да съгласува със Съвета на ЕС и Европейския парламент. 

Сред предложенията е подемането на кампании за запознаване с опасностите от корупцията, въвеждането на задължителни правила за прозрачност при работата на служителите на бюджетни заплати с осигуряване на открит достъп до данни от обществен интерес и с проверки за конфликт на интереси на чиновниците. Мерките предвиждат също повишаване на прозрачността за имуществото на бюджетните служители. 

ЕК предлага в държавите от ЕС да има служби за борба с корупцията, както и да бъде уеднаквено определението за корупционно престъпление и то да бъде разширено, като включи присвояване, търговия с влияние, злоупотреба с власт, възпрепятстване на правосъдието и незаконно обогатяване чрез корупция. Според комисията е необходимо повишаване на наказанията за тези престъпления и общо схващане за утежняващите и смекчаващите обстоятелства. 

Предложението предвижда държавите от ЕС да приемат прозрачно законодателство, което предвижда ясни срокове за отпадане на имунитетите при разследване на корупция. 

Комисията предлага също ЕС да бъде в състояние да налага санкции за корупция, независимо къде по света се намира местопрестъплението.  

Корупцията подкопава доверието в институциите, от които зависим, както и способността им да предоставят качествени обществени услуги, отбелязва ЕК. Допълва се, че корупцията струва на икономиката на ЕС поне 120 милиарда евро годишно. Цитирани са данни от проучване на Евробарометър, според които миналата година 68 на сто от европейците са заявили, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна и само 31 на сто са на мнение, че усилията на тяхното правителство за борба с корупцията са ефективни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ