Европа започва мащабен проект за обучение на 1 милион души в дълбоките технологии

Европа започва мащабен проект за обучение на 1 милион души в дълбоките технологии

Европа започва мащабен проект за обучение на 1 милион души в дълбоките технологии

Европа си поставя за цел да обучи един милион души в областта на дълбоките технологии в рамките на 3 години. Иновациите в областта на дълбоките технологии са авангардни технологични решения, които съчетават науката и инженерството в биологичната и цифровата сфера. Те представляват предизвикателства, които изискват продължителни изследвания и големи капиталови разходи преди успешната комерсиализация. Те са незаменими при изработването на решения за най-належащите глобални предизвикателства – „зеленият“ и цифровият преход.

Инициатор на подготовката на кадри в тази област е Европейският институт за иновации и технологии /ЕIT/, който обяви началото на пионерската програма Deep Tech Talent Initiative, чрез която ще стане обучението. Европейският институт кани и партньори, които да се присъединят към неговите усилия, за да инвестират в бъдещите европейски таланти. В Европа се усеща липсата на експерти и квалифицирана работна сила в рамките на тези технологии.

EIT иска да преодолее празнината, в съответствие с Новата европейска програма за иновации на Европейската комисия, като да осигури силен набор от таланти в дълбоките технологии във всички държави членки.  Като най-голямата иновационна екосистема в Европа, EIT е в състояние да мобилизира своята мрежа от над 3 400 партньори и над 70 центъра в цяла Европа за разработване на най-съвременни образователни програми за дълбоки технологии. Инициативата не само ще осигури обучение на квалифицирана работна сила, но и ще задържи компании с висок растеж и активни в областите на дълбоките технологии, за да поддържат и разширяват дейността си в Европа.

Новата програма ще бъде отворена за всички европейски таланти от всички образователни нива -  от ученици в средното училище до студенти във висши учебни заведения, професионалисти и предприемачи, както и всички структури за образование и обучение. Тя ще има особен фокус и стимули, осигуряващи силно участие на жените, както и на страните с по-нисък капацитет за иновации. Инициативата стартира на 11 октомври на срещата на върха на EIT в Брюксел – кулминацията на поредицата водещи събития на EIT, INNOVEIT WEEKS . „Инициативата ще гарантира, че Европа е в авангарда на глобалните авангардни технологични постижения и аз насърчавам всички европейски заинтересовани страни в дълбоките технологии, от преподаватели и работодатели до държави-членки, да я подкрепят“, заяви еврокомисарят по иновациите Мария Габриел.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
Apple представи първите си очила за смесена реалност
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици