Китай спира вноса на японски морски дарове заради изхвърлянето на вода от АЕЦ "Фукушима"

Китай спира вноса на японски морски дарове заради изхвърлянето на вода от АЕЦ Фукушима

Китай спира вноса на японски морски дарове заради изхвърлянето на вода от АЕЦ "Фукушима"

Митническата администрация на Китай обяви спирането на  вноса на морски дарове от Япония след новината за началото на изхвърлянето на вода в Тихия океан, която е използвана за охлаждане на реакторите на аварийната атомна електроцентрала "Фукушима-1". Целта на това решение е да се "защити здравето на китайските потребители", пише изданието Nikkei.

Преди това Китай беше забранил купуването на морски дарове от 10 префектури на Япония. От 24 август японското правителство започна изхвърлянето на вода от атомната електроцентрала в Тихия океан, въпреки протестите на рибарите и съседните държави, включително Китай.

Министерството на външните работи на Китай вече осъди това решение.

Пекин отбеляза, че изхвърлянето на водата е започнало въпреки "сериозните съмнения и възражения на международната общност" и нарече решението "изключително егоистичен и безотговорен акт", който пренебрегва интересите на международната общност.

Аварията в атомната електроцентрала "Фукушима Даичи" стана през март 2011 г. в резултат на цунами. През април 2021 г. японското правителство обяви плановете си за постепенно изпускане на вода в океана от "Фукушима-1" след специална обработка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ