Тиери Бретон: България има капацитет да увеличи производството на боеприпаси

Тиери Бретон: България има капацитет да увеличи производството на боеприпаси

Тиери Бретон: България има капацитет да увеличи производството на боеприпаси

„България има добър капацитет да увеличи значително производството на боеприпаси в рамките на времева рамка, която може да е съвместима с това, което търсим“. Това заяви  еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пред Politico след вчерашното си посещение в три класифицирани производствени обекта в България, сред които ВМЗ в Сопот.

"Време е да се премине от планове към действие, да се идентифицират фабриките, които могат бързо да увеличат производството, техните нужди и капацитет и да се предвидят потенциални тесни места във веригата за доставки", коментира Тиери Бретон.

Еврокомисарят е окуражен  от положителните сигнали от служебното българско правителство и не се притеснява за надеждността на страната ни, когато става дума за попълване на запасите от боеприпаси на държавите членки на ЕС.

 „Не виждам никакви специални политически рискове", отговаря Тиери Бретон на въпрос на изданието за проруската позиция на президента Румен Радев. 

"Министърът на отбраната, който е много близък с настоящия президент, ме покани на това посещение“, добавя Бретон.

Според него българските фирми имат капацитета да увеличат доставките за  клиенти, които са страни от ЕС.

„Страните, които имат запаси от боеприпаси, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен бeше много важно да получа тази гаранция“, допълва Бретон.

Намираме се в ключов момент, в който българската военна индустрия има нужда от целева помощ за трансформация и увеличаване продукцията по НАТО стандарт, подчерта  зам.-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова пред  Тиери Бретон по време на посещението му в сряда  във "Вазовски машиностроителни заводи"(ВМЗ),Иганово и Сопот. 

ВМЗ подготвя инвестиционна програма, която да помогне на дружеството да разшири производството си по  стандартите на НАТО стандарт, стана ясно по време на визитата на Тиери Бретон. Пред еврокомисаря бе представена и продукцията на 155 мм снаряди, които са изцяло по НАТО стандарт. 

Припомняме, че Тиери Бретон заяви по-рано тази седмица, че ще посети България и Словакия, за да положи усилия местната оръжейна промишленост "да увеличи много бързо производството" и да прикани индустриалците да увеличат производствения си капацитет.

Той посочи още, че Европейският съюз ще положи усилия да увеличи производството на боеприпаси, предназначени за Украйна, от "15 индустриалци в единайсет страни", членки на Европейския съюз. България е сред тези страни и първата, която Бретон посещава в планирана обиколка, която включва Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния. По оценки на Брюксел това са страните, които са в състояние да увеличат военното си производство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ