Правителството пита Конституционния съд за правомощията на главния прокурор

Правителството пита Конституционния съд за правомощията на главния прокурор

Правителството пита Конституционния съд за правомощията на главния прокурор

Служебното правителство сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на основния закон, свързано с правомощията на главния прокурор. Това съобщи на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков след редовното заседание на кабинета.

"В същото искане молим да се обяви за противоконституционна разпоредба в Закона за съдебната власт, свързана с разпорежданите от прокуратурата проверки. Това е искане, което аз като правосъден министър анонсирах в началото на мандата на правителството", посочи Зарков. Според министъра има прекомерно разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата държава.

По думите му такава практика на толкова всеобхватен или общ надзор на законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната Конституция през 1991 г., която предвижда разделение на властите.  Той уточни, че въпросът, който се отправя към Конституционния съде, е: "Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор на законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки и спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива." „Ние смятаме, че това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните основни конституционни задължения, а именно да ръководят разследване, да повдигат обвинение, да ги защитават в съда, да искат отмяна на противоконституционни актове и други“, каза Крум Зарков. Зарков добави, че искането до Конституционния съд е илюстирано с примери от практиката, които са взети от официални доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона и съобщенията на нейната пресслужба.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ