Сербезова: Няма нужда от противоепидемични мерки на национално ниво

Сербезова: Няма нужда от противоепидемични мерки на национално ниво

Сербезова: Няма нужда от противоепидемични мерки на национално ниво

Не се налага въвеждане на противоепидемични мерки на национално ниво, каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова. Днес тя участва в международна среща на експерти, на която предстои да бъде представен Доклад за финансова защита в Република България на Световната здравна организация в Народното събрание.

Варна е една от областите, в която ще се наложи да се въведат мерки, но засега има достатъчно легла в болниците, допълни тя. По думите й пациентите с коронавирусна инфекция няма да се лекуват само в инфекциозните болници. Няма да се затварят бизнеси, увери Сербезова. Тя обаче намекна, че се очаква другата седмица да бъде обсъдено тестовете при личните лекари отново да станат безплатни. Преди седмица тя предложи бързите антигенни тестове да се заплащат от здравната каса. 

Междувременно от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че в София и в област Бургас е идентифициран за първи път и подвариант ВА.4 на варианта "Омикрон" на коронавирусната инфекция. 

Преобладаващите в момента случаи са на вариант BA.5., който е по-бързо разпространяващ се. Той бе идентифициран у нас за първи път на 29 юни, а към днешна дата 68,4 на сто от пробите са от този подвариант като с най-много засегнати от него са в областите Бургас и Варна, следвани от област София и София -град. Специалистите смятат, че пикът на лятната вълна от коронавирусната инфекция у нас ще е при достигане на 100% потвърдени проби от подварианта BA.5, което вероятно ще е през август. След това се очаква да започне постепенно намаляване на новите случаи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ