"Галъп": Пет партии в НС, ако изборите бяха в началото на март. Други 3 може да прескочат бариерата

Галъп: Пет партии в НС, ако изборите бяха в началото на март. Други 3 може да прескочат бариерата

"Галъп": Пет партии в НС, ако изборите бяха в началото на март. Други 3 може да прескочат бариерата

Ако изборите бяха в началото на март, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС вероятно щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%. ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място.

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%. 

Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за БНР, проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети, което показва нагласите на старта на предизборната кампания. 

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент, както винаги следва да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент, коментират социолозите. 

40,6% от участващите в допитването казват, че със сигурност ще гласуват. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци.

4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес. 

* Методология: Изследването на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ