Климатичен феномен отприщил наводненията в Австралия

Климатичен феномен отприщил наводненията в Австралия

Климатичен феномен отприщил наводненията в Австралия

Продължаващият повече от две седмици невиждан потоп в Австралия е причинен от климатичния феномен Ла Ниня. Това съобщиха метеорологичните служби в страната, цитирани от „Франс прес”.

Според тях, феноменът, който по принцип се свързва с крайни метеорологични условия, се е появил през юли в Тихия океан, предизвиквайки най-влажната година в Австралия, откакто съществува отчетност за валежите.

Феноменът Ла Ниня се характеризира с повишаване на температурите на морската повърхност в централните и източните части на Тихия океан. Той е придружаван от силни валежи в Индонезия, Малайзия и Австралия и с периоди на засушаване в Южна Америка, бури в тропическите части на Атлантическия океан, студени вълни в Северна Америка и дъждовно време в югоизточната част на Африка.

До момента феноменът е причинил наводнения в над 40 австралийски града, засягайки над 200 хил. души и площ по-голямо от Германия и Франция взети заедно.

Освен това добивът на въглища, който е най-големият в цял свят е парализиран, което ще доведе до поскъпване на горивата и стоманата глобално.

Най-голямото притеснение за австралийските власти обаче е да не бъдат нанесени катастрофални щети на Големия бариерен риф, който е най-голямата коралова система в света и е приблизително на 18 млн. години.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ