Късен следобед на Марс (снимки)

Късен следобед на Марс (снимки)

Късен следобед на Марс (снимки)

Роувърът на НАСА Curiosity, който се приземи на Марс, изпрати до Земята вълнуващи снимки на невероятни пейзажи от червената планета с вид на гледки от късен следобед.

Американската машина за 2,5 млрд. долара създаде невиждана детайлна панорамна мозайка, съчетавайки 130 отделни снимки, направени с най-новите й навигационни камери. Тя направи първата 360-градусова панорамна снимка на Марс, отбелязват авторите в „Дейли Мейл”. В нея се виждат скални слоеве от геологичната история на планетата. Тези натрупвания представляват интерес за учените, които си поставят за цел да разберат дали на Марс, на която има най-сходни условия като тези на Земята, някога са живели или сега живеят микробни организми.

Освен тази снимка, Curiosity засне този месец и първия си самостоятелен портрет. Осем различни кадъра са били необходими, за да може роувърът да я направи, използвайки навигационните си камери близнаци, които правят 3D изображения.

Черно-бял пейзаж.Черно-бял пейзаж.

Американски учен съчетава парченцата от първата 360-градусова снимка на планетата.Американски учен съчетава парченцата от първата 360-градусова снимка на планетата.

Панорамна снимка показва тъмни следи по повърхността на планетата, получени от приземяването на космическия апарат.Панорамна снимка показва тъмни следи по повърхността на планетата, получени от приземяването на космическия апарат.

Curiosity се снима. Самопортрет от вчера.Curiosity се снима. Самопортрет от вчера.

 За сравнение с марсианските пейзажи – снимка на пустинята Мохаве в югоизточна и централна Калифорния.За сравнение с марсианските пейзажи – снимка на пустинята Мохаве в югоизточна и централна Калифорния.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ