Нови разкрития за смъртта на Гагарин

Нови разкрития за смъртта на Гагарин

Нови разкрития за смъртта на Гагарин

Нови разкрития за смъртта на първия човек, полетял в Космоса – Юрий Гагарин, изнесе известният руски космонавт Алексей Леонов. Позовавайки се на секретни документи, Леонов твърди, че изтребител Су-15, излетял от летище „Жуковски" в Подмосковието, който се е намирал без разрешение в района на тренировъчния полет на самолета с екипаж Гагарин-Серьогин, по невнимание и в условие на облачност е извършил маневра, довела до влизането на самолета на Юрий Гагарин в свредел (щопор).

„Борих се 20 години, за да разкажа истината за смъртта на Юрий Гагарин. В официалното (заключение за смъртта) е написано, че самолетът (на Гагарин) е извършил рязка маневра, завъртял се е, влязъл е в свредел и се е разбил на Земята. Екипажът е загинал. Глупости!", казва Леонов. По думите на Алексей Леонов той е имал достъп до разсекретените документи на комисията, разследвала смъртта на първия космонавт на планетата.

„На практика всичко се е случило по друг начин: на 27 март 1968 година по време на пилотиране на самолета (с екипаж Серьогин-Гагарин) в същия район без разрешение се е оказал друг самолет: Су-15, изпълнявал полет от летище „Жуковски". Пилотът е нарушил режима на полета, спуснал се е до височина от 450 метра - а аз знам, тъй като разговарях със свидетели, че е форсирал и в облаците, прелитайки на разстояние 10-15 метра от Гагарин, е завъртял самолета му, вкарал го е в свредел, по-точно в дълбока спирала при скорост от 750 километра в час. Самолетът (на Гагарин) е извършил завъртане и половина и на излизане (от щопора) се е забил в Земята", разказва Алексей Леонов, цитиран от БТА. По думите му това вече не е версия, а истинската причина за смъртта на първия космонавт на планетата.

„Моите разсъждения се потвърждават от отварянето на разсекретения плик с изводите на комисията. Тайни няма, има немарливост и нарушаване на режима на полета, но мен ме огорчава друго: че хората, работили в комисията, в това число и Каманин (Николай Каманин), са знаели истината, но са се правели, че не е така. Бих искал и семейството (на Гагарин) да научи истината за смъртта му", казва Леонов.

Отговаряйки на въпроса кой именно е пилотирал самолета Су-15 и по невнимание е причинил смъртта на първия космонавт на планетата, Леонов казва:“Дадоха ми възможност да обявя истинската причина при условие, че няма да назова името на летеца, който сега е на 80 години, и здравословното му състояние е твърде тежко. Обещах, че няма да го назова".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ