Гърция планира да поиска нов заем в размер на близо 6 милиарда евро

Гърция планира да поиска нов заем в размер на близо 6 милиарда евро

Гърция планира да поиска нов заем в размер на близо 6 милиарда евро

Гърция обмисля да поиска допълнителни 5,8 милиарда евро от Европейския фонд за възстановяване под формата на заеми, за да предостави повече нисколихвени заеми на частния сектор и да финансира екологични инвестиции, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

Досега за страната са одобрени 12,7 млрд. евро, но с новото предложение на гръцкия парламент сумата ще надхвърли 17 милиарда евро. Допълнителните заеми ще са за финансирането на частни инвестиции за зелен преход, цифрова трансформация, иновации, научноизследователска и развойна дейност, сливания и придобивания.

Към момента идеята за искане на още средства е обявена за обществено обсъждане.

Освен това гръцките власти планират и въвеждането на специална глава към националния план за възстановяване, включваща инвестиции на обща стойност 1,6 млрд. за енергийния сектор (REpowerEU). Тези инвестиции ще са насочени към спестяване на енергия в домакинствата, предприятията и публичния сектор.

Освен това сумата ще бъде насочена и към диверсификация на енергийните доставки, ускоряване на разпространението на възобновяеми енергийни източници, с акцент върху производството на биометан и зелен водород, монтирането на фотоволтаици на покриви, но също така и батерии за съхраняване на енергия, както и разширяване на гръцката програма за слънчеви бойлери с възможно най-много хора.

В рамките на деня се очаква и оценка на гръцката икономика от германската агенция „Скоуп рейтингс“, информира БТА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ