Китай измества Русия от Централна Азия и обяви магистрален план за развитие на региона

Китай измества Русия от Централна Азия и обяви магистрален план за развитие на региона

Китай измества Русия от Централна Азия и обяви магистрален план за развитие на региона

Китайският президент Си Дзинпин обяви мащабен и магистрален план за развитие на Централна Азия на срещата на върха „Китай-Централна Азия“, предаде радио Китай.

„Решени сме ръка за ръка да се справяме с предизвикателствата, за да изградим по-сближена общност на споделена съдба на Китай и Централна Азия, както и да допринесем за изграждането на общност на споделена съдба на човечеството. Ние ще се подкрепяме взаимно по въпросите, засягащи коренните ни интереси, като тези свързани със суверенитета, независимостта, сигурността, териториалната цялост и други“, каза след срещата пред медиите Си Дзинпин. Той потвърди, че страните взаимно ще подкрепят пътищата си за развитие, отговарящи на реалностите във всяка от тях и ще се противопостяват категорично на намесата на всяка сила във вътрешните им работи. Според анализатори, с тази заявка Китай измества Русия от регион на бивши съветски републики, където тя има традиционни интереси.

Стратегията включва изграждане на инфраструктура и стимулиране на търговските отношения. Китай е готов да координира стратегиите за развитие на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан и да помогне за модернизацията им, заяви Си в рамките на срещата на високо равнище Китай-Централна Азия в Сиан.

В речта си  Си Дзинпин подчерта, че трябва да продължи водещата роля на Китай в съвместното изграждане на „Един пояс, един път“ и да бъде приложена инициативата за глобално развитие. Страните трябва да ръзгърнат напълно потенциала на традиционното сътрудничество в областта на икономиката и търговията, производствения капацитет, енергетиката и транспорта и да създадат нови точки на растеж в областта на финансите, селското стопанство, намаляването на бедността, развитието на зелените и нисковъглеродните технологии, здравеопазването и иновациите, за да изградим общност на солидарност и взаимно доверие, изтъкна Си Дзинпин в речта си. Той наблегна на задълбочаването на взеимното доверие и изграждането на общност на споделената съдба.

Според световните агенции, така Китай оглавява надпреварата за политическо и икономическо влияние в богатия на енергоресурси регион, в момент когато Русия е силно ангажирана с войната си в Украйна, а влиянието на САЩ спада след изтеглянето им от Афганистан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ