Крал Чарлз III с първо тронно слово в парламента, похвали правителствен законопроект

Крал Чарлз III с първо тронно слово в парламента, похвали правителствен законопроект

Крал Чарлз III с първо тронно слово в парламента, похвали правителствен законопроект

Британското правителство ще внесе законопроект за разпределяне на лицензи за добив на въглеводороди в Северно море, който трябва да помогне за гарантиране на енергийната сигурност на кралството. Както каза британският крал Чарлз III в тронното си слово на церемонията по откриването на парламента, новият закон ще трябва да намали зависимостта на страната от враждебни страни.

„Законопроектът ще бъде внесен, за да засили енергийната сигурност на Обединеното кралство и да намали зависимостта от нестабилни международни пазари и враждебни чуждестранни режими“, обяви монархът. „Той ще позволи страната дадостигне въглеродна неутралност до 2050 г." година, без да създава неоправдана финансова тежест за домакинствата", поясни кралят.

Правителството по традиция подготвя тронно слово, отразяващо приоритетите му за предстоящата парламентарна година. Общо Негово Величество спомена повече от 20 политики и законопроекти, които консервативното правителство на премиера Риши Сунак възнамерява да внесе в парламента. Освен всичко друго, монархът обеща, че кабинетът ще „продължи да предприема стъпки за намаляване на инфлацията, намаляване на въздействието на високите разходи за живот върху семействата и ще помогне на предприемачите да финансират създаването на нови работни места и да привличат инвестиции“.

„Моите министри ще подкрепят Централната банка на Англия при връщането на инфлацията към целта от /2% - бел. ред./  чрез вземане на отговорни решения за разходите и заемите“, каза Чарлз III. Държавният глава обясни „дългосрочните трудности за Обединеното кралство“ с „негативните последици от COVID-19“ и конфликта в Украйна.

В същото време Чарлз III обеща, че „министрите му ще работят в тясно сътрудничество с международни партньори, за да подкрепят Украйна, да укрепят НАТО и да се справят с най-належащите предизвикателства пред сигурността“.

Крал Чарлз III направи първото си тронно слово като монарх, но през май 2022 г., докато все още беше престолонаследник, той вече говори при откриването на нова сесия на парламента, заменяйки майка си Елизабет II, която тогава изпитваше здравословни проблеми и не присъства на церемонията за първи път от 59 години. Нейно Величество почина в замъка Балморал в Шотландия на 8 септември 2022 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ