Кулеба: На Русия не трябва да се позволява да разиграва „игри на глада“

Кулеба: На Русия не трябва да се позволява да разиграва „игри на глада“

Кулеба: На Русия не трябва да се позволява да разиграва „игри на глада“

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова страните от Югоизточна Азия да предприемат всички възможни мерки, за да попречат на  Русия да разиграва „игри на глада“ със Черноморската зърнена инициатива, чиито срок е пред изтичане през следващата седмица, предаде Ройтерс.

Сделката, позволяваща износа на храни и торове от няколко черноморски пристанища на Украйна бе  сключена с посредничеството на ООН и Турция на 22 юли. Срокът й на действие ще приключи на 19 ноември, ако Русия или Украйна възразят срещу нейното удължаване.

Говорейки на пресконференция в Камбоджа в кулоарите на среща на върха на АСЕАН, украинският Кулеба каза, че не е достатъчно Русия да продължи да бъде страна по сделката и че трябва да се вземат мерки, за да се гарантира, че нейните инспектори не забавят умишлено доставките, което да води до ръст на световните цени.

„Не е достатъчно просто да задържим Русия на борда. Също така е важно да се уверим, че руските инспектори, които участват в тази инициатива, действат добросъвестно и че инспектират корабите без никакви изкуствени забавяния“, каза той, като добави, че от забавянията страдат страните в Африка и Азия.

„Призовавам всички членки на АСЕАН да предприемат всичко възможно, за да попречат Русия да разиграва игри на глад със света“, добави външният министър на Украйна.

Според ООН повече от 10 милиона тона зърно и други храни са били изнесени от Украйна в рамките на инициативата. Организацията предупреди, че войната в Украйна влошава глобалната продоволствена криза и тласка десетки милиони хора към глад.

Украйна се присъединява за първи път към срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Лидерите на Съединените щати, Япония, Южна Корея и Австралия също присъстват, както и руският външен министър Сергей Лавров.

Кулеба каза, че Лавров не е поискал среща с него по време на събитието. „Ако го направи, ние ще разгледаме внимателно неговото искане“, каза той, добавяйки, че Русия трябва да подхожда добросъвестно към всички преговори.

„Няма никакви индикации, че Русия искрено търси преговори“, каза той.

Кулеба заяви, че по време на срещи с лидерите от Югоизточна Азия е обсъдил начините, по които те могат да подкрепят Украйна, и предаде, че изразяването на неутралитет и отказът Русия да бъде осъдена за своите действия е против техните интереси.

„Най-лошото нещо, което една държава може да направи, е да не направи нищо“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ