Москва обвини Киев, че манипулира руснаци, за да подпалват сгради в Русия

Москва обвини Киев, че манипулира руснаци, за да подпалват сгради в Русия

Москва обвини Киев, че манипулира руснаци, за да подпалват сгради в Русия

Руските власти обвиниха днес Украйна, че координира голяма телефонна кампания, чрез която манипулира руснаците, особено възрастни хора и ги кара да подпалват руска инфраструктура, по-специално бюра на наборни комисии в Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пожарите на обществени сгради, сред които и бюра за набиране на военнослужещи, зачестиха през последните месеци в Русия и подхраниха предположения за непопулярността на руската война в Украйна и за появата на съпротивителни нелегални движения в Русия.

Според властите тази вълна от вандалски прояви е до голяма степен плод на украинска телефонна операция.

"Служителите на руското министерство на вътрешните работи констатират силно увеличение в нашите области на сигнали за използване на нова тактика за телефонни измами, идваща от Украйна", се казва в изявление на ведомството.

Според него един от сценариите на измамата обаждащите се казват, че са откраднали пари от хората, на които се обаждат и обещават да им ги върнат, ако те подпалят някаква сграда. Или пък карат хората да вярват, че пожарът е част от план за залавяне на престъпници. "Понякога те заплашват просто хората с неприятности или дори, че ще убият техни близки",  посочва министерството.

"Всичко приключва по един и същ начин: искане за опожаряване на военни, банкови или транспортни инфраструктури", допълва ведомството и подчертава, че сигнали за този тип обаждания са били подадени масово в последните седем дни.

"На практика всички тези телефонни измамници се намират в Украйна и спазват едни и същи заповеди. Повечето от жертвите им са възрастни хора", допълва министерството.

В отделно изявление руската главна прокуратура заяви днес, че тази масирана кампания е съвпадала с напредъка, който Москва претендира, че постига на украинския фронт.

Прокуратурата предупреди, че пожарите на военната инфраструктура могат да бъдат смятани за терористични актове или саботажи и да бъдат наказани много сериозно.

През април информационният сайт "Медиазона" съобщи за най-малко 16 случая на руски пенсионери, които са се опитали да подпалят бюра за набиране на военни или банкови офиси след телефонни измами. Два от тези случая доведоха до обвинения в тероризъм. Но в други случаи извършителите на тези пожари казват, че са действали в знак на протест срещу щурма на Русия в Украйна и мобилизирането на стотици руснаци за фронта в тази страна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ