Премиерът на Латвия подаде оставка

Премиерът на Латвия подаде оставка

Премиерът на Латвия подаде оставка

Премиерът на Латвия Крисиянис Каринс обяви на пресконференция, че напуска поста си и ще депозира оставката на водения от него кабинет. Това съобщава RUS.LSM.LV.

„Ще подам оставката си и (оставката) на сегашния кабинет при президента на страната в четвъртък“, каза политикът пред репортери.

Оставката на Каринс и сегашния кабинет на министрите ще отвори пътя за формирането на ново правителство, чието потенциално ядро ​​ще бъдат партия "Новото единство", "Съюзът на зелените и селяните" (СЗК) и "Прогресивните".

Премиерът каза, че развитието на страната изисква силно и динамично правителство, способно да взема трудни решения. По думите на премиера след дълги преговори е ясно, че "Съвместната листа" и Националното обединение правят всичко възможно да забавят всякакви опити за по-динамична работа в правителството.

Ако в това правителство не може да се намери съгласие, трябва ново правителство, подчерта политикът. Каринс призова своята партия "Новото единство" да издигне друг кандидат за министър-председател и подчерта, че повече няма да кандидатства за този висок пост.

Миналата седмица премиерът започна преговори за съставяне на нова коалиция и правителство. В петък се проведоха преговори с прогресистите и Съюза на зелените и селяните, които заедно с Новото единство могат да формират ядрото на нова коалиция.

Досегашните партньори в коалиция "Обща листа" (ОС) и Националното обединение отказаха участие в преговорите.

По-рано, за да се постигне по-динамична работа на правителството, Каринс предложи рокади при редица министерски постове, но ОС и Националното обединение отхвърлиха предложението.

Президентът Едгарс Ринкевичс заяви, че очаква яснота за по-нататъшния състав на правителството до средата или втората половина на август.

По-рано премиерът призова коалиционните партньори да "загърбят личните амбиции и страха за позициите си". Преди това Каринс каза, че иска да разшири коалицията, за да ускори работата по оптимизиране на училищната мрежа, подобряване на ситуацията в здравеопазването, трудови въпроси, листване на държавни предприятия на борсата и по-специално социални въпроси, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция „като символичен, но дълбоко значим жест на Сейма“ и изпълнение на решението на Конституционния съд относно партньорствата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ