Путин увеличи максималната присъда за държавна измяна на доживотен затвор

Путин увеличи максималната присъда за държавна измяна на доживотен затвор

Путин увеличи максималната присъда за държавна измяна на доживотен затвор

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който официално увеличи максималната присъда за държавна измяна на доживотен затвор, което е част от усилията за потискане на инакомислието от началото на войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Указът беше публикуван на уебсайта на Кремъл. Законодателите вече гласуваха за увеличаване на най-дългите присъди за държавна измяна от 20 години на доживотен затвор. 

Законодателите одобриха също така увеличаване на максималната присъда за извършване на "терористичен акт" - дефиниран като деяние, което застрашава живота на хората и има за цел дестабилизирането на Русия - на 20 години, от 15 години в момента. 

Лицата, признати за виновни за саботаж, също могат да отидат в затвора за 20 години, при 15 години досега, а лицата, осъдени за "международен тероризъм", могат да бъдат осъдени на доживотен затвор, при 12 години досега. В указа няма обяснение какво е "международен тероризъм". 

Путин подписа новия указ в момент, когато според правозащитни групи властите увеличават усилията си да заглушат малкото останали гласове на опозицията. 

Русия твърди, че подобни закони са необходими, за да се защити страната от проникване на украинските и западните разузнавателни служби. 

Руският президент Владимир Путин подписа указ, който дава възможност на хората, живеещи в контролираните от Москва части от Украйна, да получат руско гражданство, но пък тези, които откажат или не легализират статута си, могат да бъдат депортирани. 

Указът, за който руските информационни агенции съобщиха днес, обхваща четири украински региона, които Русия едностранно обяви за свои и частично контролира: Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. 

Киев заяви многократно, че ще си върне и четирите области и обвинява Москва, че се опитва да накара украински граждани да приемат руско гражданство. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред