Русия се готви за обща мобилизация

Русия се готви за обща мобилизация

Русия се готви за обща мобилизация

Руските власти се доближават до обявяването на обща мобилизация. Държавната дума на Руската федерация въведе понятията „мобилизация“, „военно положение“ и „военно време“ в руския Наказателен кодекс и наложи наказание до 10 години затвор за доброволно предаване, пише днес Kyiv Post.

На пленарно заседание на 20 септември Държавната дума на Русия прие на второ и трето четене поправки в Наказателния кодекс на Руската федерация, които ще увеличат отговорността за някои престъпления против военната служба. Въвеждат се някои нови понятия: „доброволно предаване“, „грабеж“, „мобилизация“, „военно положение“ и „военно време“. Решението е взето единодушно.

По-конкретно, в текста за утежняващите обстоятелства депутатите замениха „в условия на въоръжен конфликт или военни действия“ с „по време на мобилизация или военно положение, по време на война или условия на въоръжен конфликт или военни действия“.

В Наказателния кодекс бяха добавени членове за грабеж и доброволно предаване. За предаване човек е изправен пред три до десет години затвор, ако няма признаци на държавна измяна. За грабеж – до 15 години затвор.

По-тежко е и наказанието за самоволно напускане на поделение по време на мобилизация и военно положение. За повече от месец AWOL те ще получат от пет до десет години затвор (преди това беше до пет години). Неизпълнение на заповед по време на военно положение или отказ от участие във военни действия се наказва с две до три години лишаване от свобода.

Призованите за военно обучение руски резервисти ще носят наказателна отговорност наравно с военнослужещите по договор и наборната служба за неявяване или дезертьорство.

Освен това депутатите въведоха няколко нови члена за неизпълнение на държавната отбранителна поръчка и нарушаване на условията на държавния договор.

Днес, 21 септември, законопроектът ще бъде внесен за одобрение от Съвета на федерацията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ