Си Дзинпин потвърди подкрепата на Китай за „суверенитета и сигурността" на Русия

Си Дзинпин потвърди подкрепата на Китай за „суверенитета и сигурността

Си Дзинпин потвърди подкрепата на Китай за „суверенитета и сигурността" на Русия

Китайският президент Си Дзинпин потвърди подкрепата на Пекин за Москва по въпросите за сигурността и суверенитета в телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин, предадоха държавните медии, цитирани от „Франс 24“.

„Китай е готов да продължи да предлага взаимна подкрепа на Русия по въпроси, засягащи основни интереси и основни проблеми като суверенитета и сигурността“, е казал Си, цитиран китайската държавна телевизия CCTV.

Това е вторият разговор между двамата лидери, за който има публична информация, откакто Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари.

Китай отказа да осъди нахлуването в Украйна и бе обвинен от западни страни, че осигуряване на дипломатическо прикритие на Русия чрез заобикаляне на западните санкции.

Според CCTV, Си е похвалил „добрия импулс на развитие“ на двустранните отношения от началото на годината „в лицето на глобалните сътресения и промени“.

„Пекин е готов да засили стратегическата координация между двете страни“, е казал Си.

„Китай е готов да засили комуникацията и координацията“ с Русия в международните организации и да „тласне международния ред и глобалното управление към по-справедливо и разумно развитие“, е добавил той.

Европейският съюз и САЩ предупредиха, че всяка подкрепа от Пекин за руската война в Украйна или помощ за Москва по посока заобикаляне на западните санкции, ще навреди на връзките с Китай.

Китай, както и Индия, са две големи икономики, които не са въвели санкции срещу Москва.

В очите на китайските официални представители европейците си позволиха да бъдат въвлечени от Вашингтон в ситуация, в която да подкрепят Украйна, дори ако това противоречи на техните интереси, особено като потребители на руски газ.

Пекин и Москва засилиха сътрудничеството през последните години като противовес на глобалното господство на САЩ.

Двете страни се сближиха в политическата, търговската и военната сфера като част от отношенията, които те определят като „безгранични“.

Пекин е най-големият търговски партньор на Москва, като обемът на търговията през миналата година достигна 147 млрд. долара, според данни на китайските митници, което е ръст от повече от 30% спрямо 2019 година.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ