SpaceX уволнява служители заради писмо с критики към Мъск

SpaceX уволнява служители заради писмо с критики към Мъск

SpaceX уволнява служители заради писмо с критики към Мъск

Американската аерокосмическа компанията SpaceX е уволнила най-малко пет служители, след като е установила, че те са изготвили и разпространили открито писмо с критики към нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на двама запознати източници.

От SpaceX не отговори веднага на искане на Ройтерс за коментар.

„Ню Йорк таймс“ съобщи още в четвъртък, че SpaceX е уволнила свои служители във връзка с това писмо, но тогава не бе посочен броя на съкратените работници.

Президентът на SpaceX Гуин Шотуел изпрати имейл, в който се казва, че компанията е разследвала и „уволнила редица служители“, замесени с писмото, пише „Ню Йорк таймс“.

Вестникът посочва, че в имейла на Шотуел се казва, че служителите, участващи в разпространението на писмото, са били уволнени, защото са карали други служители „да се чувстват неудобно или са ги тормозили, принуждавайки ги да подпишат нещо, което не отразява техните възгледи“.

Тази новина идва на фона на желанието на Мъск да придобие социалната мрежа Twitter и да намали модерацията на словото в платформата. В четвъртък той каза на служителите на Twitter, че платформата трябва да позволява да се публикуват „доста скандални неща“, стига съдържанието да не е незаконно.

Писмото на служителите на SpaceX, видяно от Ройтерс, включва списък с три искания. В него се казва, че „SpaceX трябва бързо и ясно да се отдели от личната марка на Илон“, „да държи всички хора на ръководни позиции еднакво отговорни, за да направи SpaceX страхотно място за работа за всички“ и да „дефинира и реагира по един и същи начин на всички форми на неприемливо поведение".

Основана от Мъск през 2002 г., SpaceX играе централна роля в космическата програма на САЩ, превръщайки се в единствената компания, способна да изстреля астронавти на НАСА в Космоса от американска земя. Тя планира да изпрати хора на Луната за космическата агенция през следващото десетилетие.

SpaceX също е една от двете компании, от които Пентагонът зависи за изстрелване в Космоса на по-голямата част от военните и шпионски сателити на САЩ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ