Стотици арестувани след протести в цяла Русия

Стотици арестувани след протести в цяла Русия

Стотици арестувани след протести в цяла Русия

Руските власти са арестували стотици протестиращи срещу решението на Кремъл за частична мобилизация, която ще изпрати 300 000 резервисти на фронта в Украйна. Руската правозащитна група OVD-Info определи общия брой на задържаните на над 1300. Най-много са арестуваните в Санкт Петербург и Москва, информира ВВС.

Десетки са задържани в Иркутск и други сибирски градове и Екатеринбург.

Московската прокуратура предупреди в сряда, че призивите в интернет за присъединяване към неразрешени улични протести или участие в тях могат да доведат до 15 години затвор. Те могат да бъдат преследвани по закони срещу дискредитиране на въоръжените сили, разпространение на „фалшиви новини“ за военната операция на Русия в Украйна или насърчаване на непълнолетни да протестират.

Строгите наказания на Русия за разпространение на „дезинформация“ за войната в Украйна и полицейския тормоз на активисти против Путин направиха публичните антивоенни протести спорадични. Но антивоенната опозиционна група „Весна” призова за широки протести и в Telegram съобщи за много арести в Русия. Видеоклип от Екатеринбург показа как полицията яростно вкарва протестиращи в автобус.

„Весна” нарече акцията си „не на могилизацията” - игра на думи от руската дума за „гроб”.

Павел Чиков, адвокат на руската правозащитна група „Агора”, обяви, че са постъпили 6000 запитвания на горещата линия от вторник сутринта от руснаци, които искат информация за правата на войниците.

Междувременно полетите до популярни дестинации като Истанбул в Турция и Ереван в Армения бяха разграбени, а цените за оставащите места скочиха рязко. Цената за полети от Москва до Истанбул или Дубай достигна до 9200 евро (9119 долара) за еднопосочна тарифа за икономична класа след изявлението на Путин, предаде AP.

Мащабът на руската опозиция е трудно да се прецени, тъй като медийните ограничения са твърде строги.

В Русия пропутинските губернатори, които трябва да организират мобилизацията, изразиха подкрепа за акцията. „Няма да бъдем отслабени, разделени или унищожени. Нашият регион, както всички останали в страната ни, има задължението да мобилизира гражданите за военна служба”, подчерта управителят на Уляновск Алексей Русских. Губернаторът на Челябинск Алексей Текслер е убеден, че мобилизацията е необходима, за да се гарантира „суверенитета, сигурността и териториалната цялост” на Русия.

Не такава е позицията на младите хора в Русия. Пред репортер на ВВС те разказват за страховете си от призовката. „Надявах се никога да не се случи. Сега е очевидно, че Путин няма да отстъпи и ще продължи глупавата си битка до последния руски гражданин. Сега няма да бъда вербуван, но няма гаранции, че нещата няма да се влошат“, споделя Матвей от Санкт Петербург.

„Абсолютно всички се страхуват, всеки изпраща различна информация за мобилизацията. Много е трудно да се разбере кое е вярно и кое не. Никой не вярва на правителството“, изтъква 31-годишният Евгений, който живее в Обединеното кралство.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ