Световните цени на ориза достигнаха близо 12-годишен връх

Световните цени на ориза достигнаха близо 12-годишен връх

Световните цени на ориза достигнаха близо 12-годишен връх

Цените на ориза скочиха до най-високото си ниво от почти 12 години на фона на забраната за износ на ориз от Индия и неблагоприятните метеорологични условия, които биха могли да повлияят на производството, съобщи Агенцията по храните на ООН, цитирана от Си Ен би Си.

Индексът на цените на ориза на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) се повиши с 2,8% през юли до 129,8 пункта.

Този резултат е ръст с 19,7% спрямо предходната година и е най-високата номинална стойност от септември 2011 г., показват данни на FAO. Най-рязкото увеличение на цената идва от Тайланд.

„Притесненията относно потенциалните въздействия на Ел Ниньо върху производството при някои доставчици допълнително подкрепиха цените, както и предизвиканите от дъждове прекъсвания на производството и променливост в качеството на текущата лятно-есенна реколта във Виетнам“, се посочва в доклада.

Индия - водещият световен износител на ориз, забрани износа на бял ориз, освен сорта басмати, на 20 юли, тъй като правителството се стреми да постави таван за растящите цени на храните у дома и да гарантира, че има достатъчно доставки на вътрешния пазар „на разумни цени“.

Страната отговаря за повече от 40% от световната търговия с ориз. Дори и да засегне част от общите доставки на ориз в Индия, ФАО отбеляза, че ограничението на износа на Индия „поражда значителни опасения за продоволствената сигурност за голяма част от световното население“.

Цените на ориза се движат около върхови стойности от десетилетие, като фючърсите на необработения ориз последно се търгуваха на цената от 16,02 долара за сто паунда (около 45,4 килограма)

И тези цени могат да се повишат

„Най-вероятно ще видим по-висок индекс на цените на ориза на ФАО за август 2023 г. спрямо юли 2023 г.“, каза пред Си Ен Би Си Оскар Тякра, старши анализатор в световната банка за храни и земеделие Rabobank.

Той добави, че индийската забрана за износ на бял ориз, освен басмати, идва във време на сезонно ниски запаси в основните световни доставчици на ориз, особено тези в Азия.

„Цените могат да станат дори много по-високи, ако страните вносителки се опитат да натрупат ориз за вътрешна продоволствена сигурност, а страните износителки наложат ограничения за износ“, каза Самаренду Моханти, регионален директор за Азия в Международния център за картофа (IPC).

Ел Ниньо може допълнително да влоши рисковете за глобалното производство в други големи азиатски производители на ориз като Тайланд, Пакистан и Виетнам.

„През следващите няколко месеца посоката на световните цени на ориза ще се определя от въздействието на Ел Ниньо“, коментира Тякра в имейл.

За да влоши нещата, Тайланд, вторият по големина износител на ориз в света, сега насърчава своите фермери да засаждат по-малко от културата в опит да пестят вода в резултат на липсата на валежи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
Цитат на деня
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември