В Херсонска област обмислят референдум за присъединяване към Русия

В Херсонска област обмислят референдум за присъединяване към Русия

В Херсонска област обмислят референдум за присъединяване към Русия

В Херсонската област в Украйна, която е под контрола на руските сили, ще се проведе референдум за присъединяване на региона към Русия. Това стана ясно от изказване на заместник-началника на регионалната военно-гражданска администрация (ВГА) в Херсон Кирил Стремусов, цитиран от РИА Новости.

„Останахме без законодателна власт, затова създадохме обществен съвет, който представлява народа, и неговите членове ще вземат някои междинни решения“, каза той и отбеляза, че вероятно ще се проведе обществено допитване.

По неговите думи следващата стъпка е провеждането на избори на територията на Херсонската област.

Той подчертава, че решението за статута на региона ще бъде взето от неговите граждани. В същото време Стрмусов не уточни точно кога може да се проведе референдумът. На 4 юни той заяви, че общественото допитване все още не е дневен ред, сега приоритетът е връщането към нормален мирен живот, а референдумът ще е възможен след стабилизиране на ситуацията.

Ръководителят на ВГА на Херсонската област Владимир Салдо заяви, че руската власт е установена в региона завинаги, според РИА Новости.

Желанието на новите власти в окупираната от Русия украинска област да минат под шапката на Москва е ясно още преди месец, но тогава от ВГА говориха за отправяне на специален указ-молба към руския президент Владимир Путин за присъединяването на региона към Руската федерация. Вариантът да се проведе референдум тогава беше отхвърлен.

В Херсон вече се използва рублата като платежно средство, часовниците са настроени по московско време, сменен е и телефонният код.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ