Западът и Украйна поискаха руските диаманти да бъдат признати за "кървави"

Западът и Украйна поискаха руските диаманти да бъдат признати за кървави

Западът и Украйна поискаха руските диаманти да бъдат признати за "кървави"

Западните страни, заедно с Украйна, настояват руските диаманти да бъдат признати за "кървави", предаде Ройтерс. Според агенцията, Украйна, Европейският съюз, Австралия, Обединеното кралство, Канада и Съединените щати поискаха на среща в Ботсвана да бъде осъдена специалната военна операция на Русия в Украйна и да признаят руските диаманти за „кървави“ диаманти. Това може да стане с внасяне на изменения в схемата за сертификация Кимбърли. Кимбърлийския процес е международна организация, която регулира различните аспекти на пазара на диаманти.

Представителят на Украйна Андрий Ткаленко е поискал да се разшири дефиницията на схемата Кимбърли и да се позволи на страните, участващи в процеса, да изключат страна, която е нарушила суверенитета на друг участник и това да стане с мнозинство от гласовете.

Терминът "кървави диаманти" се използва в ООН за скъпоценни камъни, които се добиват на територията на страна, където се водят военни действия. Русия, Беларус, Киргизстан и Централноафриканската република обаче не подкрепиха предложението. По-рано беше съобщено, че Русия е намалила износа на диаманти за ключови пазари като Индия и Европа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ