Жозеп Борел определи блокирането на украинското зърно като военно престъпление

Жозеп Борел определи блокирането на украинското зърно като военно престъпление

Жозеп Борел определи блокирането на украинското зърно като военно престъпление

Блокирането от Русия на украинското зърно е военно престъпление, което прави по-голям риска от глад по света. Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предават Франс прес и БТА.

"Невъобразимо е как милиони тонове зърно остават блокирани в Украйна, докато останалите хора по света гладуват. Това е истинско военно престъпление. Не искам да си представям, че това положение ще продължи дълго време: ако това се случи, то ще е нещо, за което на Русия наистина ще трябва да се потърси отговорност", каза Борел в Люксембург преди среща на външните министри на страните от Европейския съюз.

"Русия трябва да спре да си играе с глада в света. Русия трябва прекрати блокадата на украинските пристанища и да спре да разрушава складовата инфраструктура на Украйна. Европа ще помага на Украйна в дългосрочен план. Ще ѝ предоставя политическа, хуманитарна и военна помощ. На Русия е изпратено послание, което тя следва да разбере. Франция решително подкрепя усилията на генералния секретар на ООН и тези на Турция за постигането на споразумение между Русия и Украйна, което да направи възможен износът на зърно от Украйна през Черно море. Да оставим зърното блокирано е опасно за стабилността на света", заяви френската министърка на външните работи Катрин Колона. 

"Санкциите, които Европа наложи на Русия, не са насочени срещу земеделските продукти и торовете. Те могат да бъдат продавани, купувани, изнасяни", заяви Жозеп Борел във връзка с твърденията на Русия, че санкциите, въведени срещу нея, са причината за влошаването на продоволствената криза в света.

Германия подкрепя Полша и Румъния в инициативата им да адаптират железопътните си линии към необходимостта от износ на милиони тонове зърно от Украйна, заяви германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ