Случаите, в които си заслужава да откажете "златни белезници"

Случаите, в които си заслужава да откажете златни белезници

Случаите, в които си заслужава да откажете "златни белезници"

Увеличение на заплатата. По-високи нива на отговорност. Допълнителни възможности за кариерно развитие. Защо бихте казали „не“ на повишение в работата?

За да намери отговора, Брет Фармилоу от FastCompany.com е говорил с група бизнес лидери за случаи, в които те са отказали да приемат повишение. Защо не са се възползвали от възможността? Какви съображения са имали? Ето техните истории:

Отказах златни белезници

Преди да напусна последната си компания, за да започна мой собствен бизнес, получих предложение за голямо повишение. На хартия това беше невероятна възможност. Ръководството обаче не ми предлагаше новата позиция по алтруистични причини или като награда за предишната ми работа. Мотивацията за предложението беше просто да ми сложат златни белезници в един стегнат пазар на труда, така че да не трябва да харчат пари в процеса на намиране на мой заместник.

Те знаеха, че ставам по-малко ангажиран и търся други възможности, и взеха бизнес решение, че е по-евтино да ме задържат. Ето защо, когато ми представиха предложението, не трябваше да го обмислям дълго - отказах го още същия ден. Не исках напрежението или неудобството, което върви ръка за ръка с напускането след приемането на повишение. Това е странна причина да откажете повишение, но няма смисъл да навлизате по-дълбоко, когато знаете, че искате да излезете.

Джон Рос, главен изпълнителен директор, Test Prep Insight

Не виждах идеите ми се реализират

Винаги съм бил добър програмист с много възможности за професионално израстване, но в крайна сметка станах независим и създадох своя компания. Основната причина да го направя беше, че открих, че ми харесва да гледам как идеите ми се реализират напълно от няколко драскулки в бележник и то много по-често, отколкото когато вършех първата си работа.

Няма нищо, което е толкова страшно, но и толкова удовлетворяващо, колкото това да тръгнете по свой собствен път и в крайна сметка нещата да се наредят по-добре, отколкото сте очаквали.

Драгош Бадеа, главен изпълнителен директор, Yarooms

Липсваха ми цел и смисъл

Преди да започна работа в Spot Pet Insurance, работих в утвърдена компания в различна индустрия, която ми предложи повишение на по-висока позиция. Въпреки че офертата включваше повече пари и по-голяма отговорност, реших да не я приемам

Първо, вече бях недоволен от работата, която вършех, и чувствах, че тя не ми дава смисъл и цел. Исках да окажа положително въздействие върху живота на хората по начин, който ме удовлетворява лично.

Второ, жадувах за свободата и гъвкавостта да преследвам собствените си идеи и да вземам собствени решения. Работата в голяма компания със закостеняла структура не позволява на човек да бъде много иновативен. Въпреки че започването на работа в нова компания беше рисковано, вярвах, че потенциалните ползи си го заслужават.

В крайна сметка рискувах и преследвах страстта си. Въпреки че в началото бе предизвикателно, аз се гордея с това, което постигнахме в Spot, и с положителното въздействие, което оказахме върху живота на домашните любимци и техните собственици.

Трей Феро, главен изпълнителен директор, Spot Pet Insurance

Не си се струваше

Отхвърлял съм възможности, когато повишението не си е струвало – и нямам предвид само увеличението на заплатата. Въпреки че едно повишение може да означава увеличение на работата, което реално е по-голямо от увеличението на заплащането, това може да си струва, тъй като ще отвори пред вас по-големи възможности и бъдещо кариерно израстване.

Тези нефинансови печалби могат да бъдат по-трудни за измерване, така че това е нещо, което всеки трябва да оцени индивидуално. Независимо от това, мисля, че е добре да имате някакъв праг, под който не бихте искали да паднете. Ако смятате, че повишението не носи достатъчно добро увеличение на заплащането, трудно бихте могли да останете мотивирани и ангажирани, докато стигнете до положителното въздействие върху кариерата.

Шон Плъмър, главен изпълнителен директор, The Annuity Expert

Повишението не отговаряше на дългосрочните ми цели

В началото на моята кариера получих страхотна работа като представител за обслужване на клиенти за прилична компания. За известно време бях развълнуван от работата. Въпреки това, когато дойде време да приема заслужено повишение, не се почувствах наистина комфортно с решението, защото не съответстваше на дългосрочните ми цели да управлявам бизнес и да премина отвъд обслужването на клиентите.

Времето, прекарано в обслужването на клиенти, ми помогна да усъвършенствам уменията си в работата с хора. В комбинация с другите ми умения и цели, знаех, че бъдещето ми крие нещо повече, поради което не приех повишението в работата и вместо това отидох да работя на друго място, а в крайна сметка започнах собствен бизнес.

Майкъл Максимоф, съосновател и управляващ партньор, Belkins

Трябваше да се откажа от автономията си

Години наред работих усърдно, полагайки допълнителни усилия там, където беше необходимо, с надеждата, че това ще увеличи вероятността да получа повишението до ръководния екип, за което копнеех. Знаех, че имам нужните способности, но всеки път, когато се стигаше до подбор на нови мениджър, винаги бях подминаван за сметка на някой с малко повече опит или допълнителна квалификация, а понякога и двете.

В крайна сметка се примирих, че това повишение няма да дойде, и започнах да правя планове за стартиране на мой собствен бизнес.

След това, докато плановете ми бяха близо до реализиране, бях извикан в офиса на шефа и ме информираха, че ролята, която преследвах толкова време, е моя, ако я искам. Трябваше да помисля дали съм готов да се откажа от моята мечта за сметка на сигурност и постоянство.

Разбрах, че никога няма да бъда щастлив да работя за някой друг и единственият вариант да постигна успех е да го направя по моя начин. Отказах предложението и тръгнах по пътя на предприемача.

Джонатан Елстър, главен изпълнителен директор, EcomHalo

Трябваше да изоставя семейството и приятелите си

Географията винаги е била много важно съображение за мен, тъй като с времето семейството ми се разрасна и ние пуснахме корени на мястото, където живеехме. Ако внезапно трябваше да се преместя на ново работно място, това щеше да засегне много повече хора, отколкото само мен.

Трябва да отбележа, че бях офицер в американския флот през първите 10 години от кариерата си, така че преместването беше постоянна част от живота на всеки 2 до 3 години. Когато преминах към корпоративната си кариера и се ожених повторно, трябваше да мисля не само кариерата на съпругата ми, но и как отглеждахме нашите деца. Освен това, да бъда по-близо до семейството и дългогодишните си приятели също беше важно за мен, особено след като животът ми в армията беше номадски.

Дейвид Албритън, ACC, основател и главен изпълнителен директор, Nineteen88 Strategies, LLC

Въпреки че повишенията в работата са желани и могат да доведат до напредък в кариерата, тези истории показват, че понякога има основателни причини да отхвърлите подобно предложение.

.......................

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ