Инфлацията в Русия достигна най-високо си ниво от януари 2020 г.

Инфлацията в Русия достигна най-високо си ниво от януари 2020 г.

Инфлацията в Русия достигна най-високо си ниво от януари 2020 г.

Годишната инфлация в Русия се ускори до 17,83% през април, достигайки най-високото си ниво от януари 2022 г. на фона на волатилната рубла и безпрецедентните западни санкции, които се отразиха на логистичните вериги, пише Ройтерс. През март годишната инфлация беше 16,69%.

На месечна база обаче се отчита ръст от 1,56%, което е значително забавяне в сравнение с ръста на цените от 7,61% през март – най-голямото месечно увеличение от 1999 г., показват данните на Росстат.

Инфлацията в Русия се ускори рязко, след като Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари.

Поевтиняването на рублата до рекордно ниски нива през март даде тласък на търсенето на редица продукти – от основни хранител стоки до автомобили, заради очакванията, че цените ще нараснат допълнително. Оттогава насам обаче рублата се възстанови и дори стана най-добре представящата се валута от началото на годината според изчисления на Блумбърг.

Целевата инфлация на Руската централна банка е 4%, но финансовата институция очаква тя да достигне 18-23% през тази година. Тя вече намали основаната си лихва на 14% след извънредното увеличение до 20% в края на февруари.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ